Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Tek dozla ömür boyu koruyacak aşı geliştiridi! Çığır açacak çalışma pandemiler tarihe olabilir

Mavi Kadın>Yaşam>Tek dozla ömür boyu koruyacak aşı geliştiridi! Çığır açacak çalışma pandemiler tarihe olabilir

ABD'li araştırmacılar, 1918 pandemisine neden olan virüs ürerinde çalışarak, bilim dünyasının peşinde olduğu evrensel bir grip aşısı geliştirdi. Bu çığır açıcı çalışma, sürekli mutasyona uğrayan grip virüslerine karşı uzun süreli koruma sağlayabilecek.

Tek dozla ömür boyu koruyacak aşı geliştiridi! Çığır açacak çalışma pandemiler tarihe olabilir

ABD'deki Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir asır önce milyonlarca insanın ölümüne neden olan 1918 pandemisindeki grip virüsü üzerinde çalışarak, günümüzün en ölümcül grip türlerinden biri olan H5N1'e (kuş gribi) karşı bağışıklık kazandırabilecek bir aşı geliştirdiler. 

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada, OHSU (Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi) tarafından geliştirilen bir aşı platformu, bir sonraki pandemiyi tetikleme olasılığı en yüksek olduğu düşünülen virüse karşı test edildi. 

TEK DOZ UYGULANIYOR 

Bu aşı, vücudun kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek, virüse karşı uzun süreli bir savunma mekanizması oluşturuyor. Geleneksel grip aşılarının aksine, bu aşı tek bir dozla uzun süreli koruma sağlayabilecek potansiyele sahip. Yani bu "tek seferlik" aşı, sürekli değişen bir virüse karşı ömür boyu koruma sağlayabilir. 

Tek dozla ömür boyu koruyacak aşı geliştiridi! Çığır açacak çalışma pandemiler tarihe olabilir

SÜREKLİ DEĞİŞEN VİRÜSLERE KARŞI KORUMA 

Grip virüsleri sürekli mutasyona uğradığı için, mevcut aşılar her yıl güncellenmek zorunda kalıyor. Bu yeni yaklaşım, virüsün mutasyonlarına karşı daha dirençli bir koruma sağlayabilir. 

Tek dozla ömür boyu koruyacak aşı geliştiridi! Çığır açacak çalışma pandemiler tarihe olabilirDr. Jonah Sacha/OHSU-Christine Torres Hicks

Oregon Ulusal Primat Araştırma Merkezi'nde Patobiyoloji Bölümü profesörü ve şefi Jonah Sacha, "Bu aslında beş yıl veya daha kısa bir sürede evrensel olarak uygulanabilen bir aşıya dönüşebilir" dedi. 

PANDEMİLERE HAZIRLIK 

Bu aşı, yeni ve potansiyel olarak ölümcül grip pandemilerine karşı daha iyi hazırlanmamızı sağlayabilir. 

Grip salgınlarının etkilerini azaltabilir ve sağlık sistemine olan yükü hafifletebilir. Bu yöntem, gelecekteki pandemilere karşı daha hızlı ve etkili aşılar geliştirilmesine imkan tanıyabilir. 

Pittsburgh Üniversitesi Aşı Araştırmaları Merkezi'nde immünoloji doçenti ve çalışmanın yazarı Dr. Douglas Reed, "H5N1 gibi ölümcül bir virüs bir insanı enfekte edip bir pandemiye yol açarsa, yeni bir aşıyı hızla doğrulamamız ve uygulamamız gerekir" dedi. 

Tek dozla ömür boyu koruyacak aşı geliştiridi! Çığır açacak çalışma pandemiler tarihe olabilir

FARKLI VİRÜS TÜRLERİNDE İŞE YARAYACAK MI?

Bu bulgular, evrensel grip aşısına ulaşma konusunda önemli bir adım olsa da daha yapılacak çok iş var. Araştırmacılar, bu aşının insanlarda da aynı etkinliği gösterip göstermeyeceğini belirlemek için daha fazla çalışma yapacaklar. Ayrıca, farklı virüs türlerine karşı bu yöntemin etkili olup olmadığı da araştırılacak konular arasında.

Tek dozla ömür boyu koruyacak aşı geliştiridi! Çığır açacak çalışma pandemiler tarihe olabilir

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının yaptığı bu çalışma, gelecekteki grip salgınlarına karşı umut ışığı yakıyor. Bu yeni aşı platformu, sağlık alanında önemli bir dönüm noktası olabilir ve milyonlarca insanın hayatını kurtarabilir.

Kaynak : Mavikadın, scitechdaily.com
Editör : Fatma Zeybek
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...