Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

3 gün kuralıyla 4 maddede çocuklarda tuvalet eğitimi!

Mavi Kadın>Anne çocuk>3 gün kuralıyla 4 maddede çocuklarda tuvalet eğitimi!

Çocuklarda en önemli gelişim basamaklarından biri kuşkusuz tuvalet eğitiminin verildiği dönemdir. Eğer çocuğunuzun hazır olduğunu düşünüyorsanız ve gerekli sinyalleri aldıysanız 4 maddede 3 gün kuralıyla çocuğunuzu tuvalete alıştırabilirsiniz. 

3 gün kuralıyla 4 maddede çocuklarda tuvalet eğitimi!

Uzmanlar her çocuğun hazır olma hali göz önünde bulundurularak tuvalete alıştırılmasını tavsiye ediyor. Bu süreçte ebeveynler çocuğun verdiği sinyalleri gözlemleyerek adım atabilirler. Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu bezinin uzun süre (3 saatten fazla) kuru kalmasından anlayabilirsiniz. Genellikle 24-48 aylar arasında verilen tuvalet eğitimi çocuk için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bu süreci 24 aydan önce başlatmak çocuk için olumlu olmayacaktır. Eğer başlanırsa çocuk ileride idrar kaçırma, kabızlık gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalabilir. Bu sorunların dışında güven kaybı yaşayabilir, içine kapanık olabilir ve psikolojik sorunları olabilir.


3 GÜNDE TUVALET EĞİTİMİ 

Çocuklarda tuvalet eğitiminde 3 gün kuralı aslında anne babaların istikrarlı davranmalarından geçiyor. 3 gün boyunca anne baba veya çocuğa bakım veren kişi tuvalet eğitimi konusunda kendinden emin ve kararlı olmalıdır. Bu eğitime gece de mutlaka devam edilmelidir. Motive edici konuşmalar çocuğun duruma daha kolay adapte olmasını sağlayacağı için ne kadar anlayışlı ve sabırlı olursanız süreci daha iyi yönetebilirsiniz. Gündüz tuvalet eğitimi alan çocuk artık gece de bez bağlamamalıdır. 

3 GÜN KURALI AŞAMALARI

3 gün kuralı yaklaşımına göre tuvalet eğitimi alan çocuk evde ne kadar rahat olursa sürece o kadar hızlı şekilde adapte olacaktır. Mümkünse bu dönem çocuğun altı açık kalacak şekilde bırakılmalıdır. Serbestçe evde dolaşabilen çocuk tuvaleti geldiğinde de kendi başına tuvalete gitmekten çekinmeyecektir. 
1.gün Çocuğun öncelikle hazır olduğuna eminseniz ilk aşamada ona normalde kullandığı bez harici bir bez takabilirsiniz. Burada amaç bebeğin bezden rahatsız olmasını sağlamak. Sızdıran kötü bezler veya havlu külotlar bebeğin ıslaklığı hissetmesine yol açacaktır. 
2.gün: Bez bağlamadan da devam edebileceğiniz bu aşamada çocuğa tuvalete gitmeyi teklif edebilirsiniz. ‘Sana artık bez bağlamayalım büyüdün sen’ gibi onu motive edecek sözler söylemek yararlı olacaktır. Ama eğer bez takmamayı kabul etmiyorsa asla bebeğinizi zorlamayın.
Yine ilk aşamada olduğu gibi bebeğin bezdeki ıslaklıktan rahatsız olduğu zamana kadar gözlem yapın. Artık bu durumdan muhakkak rahatsız olan bebeğiniz de kendi kendine bu duruma çare arayacaktır.
3.gün: Çocuğunuza yardım etmeyi teklif edebileceğiniz bu dönem artık bazı şeylerin rayına girmiş olması beklenir.  Eğer bebeğiniz birden bire yürürken duruyorsa ve tuvaleti geldiğini size bir şekilde ifade ediyorsa göz hizasına inip konuşabilirsiniz. Tuvalete gitmeyi hemen teklif ettiğinizde muhtemelen artık duruma alıştığı için itiraz etmeyecektir. 

TUVALET EĞİTİMİNDE 3 GÜN KURALINDA DİKKAT EDİLECEK 4 MADDE

1- Çocuğunuzu boğacak kadar tuvaletinin gelip gelmediğini sormayın
2- Tuvaletini yaptığında veya altına kaçırdığında ona aşırı tepki vermeyin veya aşırı övgü cümleleri kurmayın
3- Tuvalette uzun süre zaman geçirebileceğinizi göz önüne alarak ev içindeki işlerinizi ona göre planlayın. Bu durumdan sıkılsanız bile sabırlı olun.
4- Çocuklar genellikle büyük tuvaletlerini görmekten korkarlar. İlk zamanlar görmemesini sağlamaya çalışın. 

TUVALET EĞİTİMİNDE GECE NE YAPILMALI?

Bazı uzmanlar  çocuğa tuvalet eğitimi verirken bezi hem gündüz hem de gece aynı anda hayatımızdan çıkarmamız gerektiğini söyler. Bazı uzmanlar ise gündüz tuvalet eğitimini tamamladıktan sonra gece bezine veda etmemizi tavsiye eder.

 

Kaynak : Mavi Kadın, buyukanadoluhastanesi.com, acibadem.com.tr
Editör : Ezgi Sezer
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...