Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Anne babaların korkulu rüyası! Okullarda en sık görülen 5 hastalık!

Mavi Kadın>Anne çocuk>Anne babaların korkulu rüyası! Okullarda en sık görülen 5 hastalık!

Okul dönemi çocuklar için hastalık dönemi olarak bilinir. Ebeveynler pratik önlemlerle çocukların hasta olmalarının önüne geçmek isteseler de bazen çocukları korumak pek de mümkün olmuyor. İşte okullarda en sık görülen 5 hastalık...

Anne babaların korkulu rüyası! Okullarda en sık görülen 5 hastalık!

Okulda sık sık görülen hastalıklar hakkında Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Elif Erdem Özcan bilgiler paylaştı. Hastalıklar ve korunma yolları hakkında detaylar için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz. 

Ebeveynlerin okul açıldığında endişelendiği konular arasında çocuklarının okuldaki başarıları kadar yakalanma riski olduğu hastalıklar da vardır. 

Çocuğun okulda arkadaşlarından kapacağı hastalık onun okul başarısını kötü etkilerken ebeveynlerine bulaştırma riski de vardır. 

Bazı hastalıklar aşı ile önlenebilse de bazıları için yapacak bir şey yoktur. Hastalık riskini önlemeye çalışmak ve bu duruma hazırlıklı olmak için pratik önlemler alınabilir. 

 

OKULLARDA EN SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR


1-Soğuk algınlığı: Okul zamanı çocukların en sık yakalandığı hastalıklar arasında soğuk algınlığı vardır. 
Okul veya kreşlerde yakın temasa açık ortamlarda kolayca yayılan soğuk algınlığı öksürük, burun akıntısı ve hapşırık gibi semptomlar gösterir. Bu hastalıkta genellikle ateş görülmez. 

Elleri burun ve ağza dokundurmamak, elleri sık sık yıkamak, sınıf ortamını havalandırmak, okullardaki ortak alanların temizliğinden emin olmak, C vitamini alımını sağlamak, bol sıvı alımına dikkat etmek soğuk algınlığı için alınacak önlemler arasındadır. 

2- Mide gribi: Kusma, ishal, karın ağrısı bazen ateşle de kendini belli eden mide gribi aslında bir bağırsak enfeksiyonudur. 

Enfekte olmuş kişiyle temas ya da bulaşmış bir yiyeceği tüketmekle bulaşır. 

Yediğimiz sebze, meyvelerin iyice yıkandığından emin olmak, elleri sık sık yıkamak, temiz olmayan yerlerden yemek yemek, okulda ortak alan kullanımı olan eşyaların temizliğinden emin olmamak mide gribinin önlemlerinden sayılabilir. 

Mide gribi olan çocuğun muz, bol sıvı, kızarmış ekmek, yağsız makarna gibi besinlerle beslenmesi tavsiye edilir. 

3- Bademcik enfeksiyonu: Yutkunmayı zorlaştıran bademcik enfeksiyonuyla çocuklar halsiz düşer ve ateşlenebilir. Korunmak için bol sıvı ve C vitamininden zengin beslenmek önemlidir. 

4- El, ayak, ağız hastalığı:Okulda en sık görülen hastalıkların başında gelir. Çok bulaşıcı olmasıyla bilinen bu hastalık ağız ve dil yaraları, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, eller ve ayaklarda kabarcıklarla ortaya çıkar. 

Bu hastalıktan korunmak için çocuğun izole edilmesi tavsiye edilir. Yetişkinlere de bulaşma riski olan bu hastalıkta öksürme, hapşırma gibi yollarla virüs çevreye yayılabilir. 

El, ayak, ağız hastalığına yakalanan kişi ile yakın temastan kaçınmak gerekir. Öpme, sarılma, ortak eşya kullanma sonucunda veya idrar, dışkı ile bulaşabilen bu hastalıkta hasta olan çocuk kesinlikle okula gönderilmemelidir. 

5- Grip: Öksürme, hapşırma gibi yollarla kolaylıkla yayılan damlacıklarla bulaşan gripte semptomlar vücut ağrısı, ateş, titreme, boğaz ağrısı ve yorgunluk şeklinde görülür. 

Gribe yakalanan kişiler evde ilaç, dinlenme ve bol sıvı alımı ile iyileşmektedir. Ancak semptomlar ciddi şekilde seyrediyorsa ya da çocuğun gribi komplike hale getirebilecek durumları varsa uzmandan yardım almak gerekir. 
 
Gripten uzak durmak için grip aşısı da yaptırılabilir. Aşı haricinde kişisel hijyene dikkat etmek, sağlıklı beslenmek ve bulunduğumuz odayı düzenli olarak havalandırmak çok önemlidir. 

Kaynak : memorial.com.tr
Editör : Ezgi Sezer
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...