Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebekler neden hıçkırır? Bebeklerde hıçkırık nedenleri

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebekler neden hıçkırır? Bebeklerde hıçkırık nedenleri

Özellikle de yenidoğan dönemi başta olmak üzere yaşamın çeşitli evrelerinde görülebilen hıçkırığın bebeklerde neyden kaynaklı ortaya çıktığını sizlere araştırdık. Bebekler neden hıçkırır? Bebekleri hıçkırık tutmasının nedenleri...

Bebekler neden hıçkırır? Bebeklerde hıçkırık nedenleri

Hıçkırık tutma olayı gündelik hayatımızda herkesin yaşayarak tecrübe ettiği ve zararsız olduğu için de genellikle üzerinde durulmayan bir durumdur. Ancak, söz konusu bebekler olduğunda bu durum biraz daha fazla önemsenebiliyor. Bebeklik ve çocukluk evresinde, hatta yeni doğan döneminde bile sıklıkla görülebilen hıçkırık durumu, anne ve babaların üzerine araştırma yaptığı konulardan biridir.

Bebekler neden hıçkırır? Bebeklerde hıçkırık nedenleri

Peki hıçkırık neden olur? Bebekler daha çok açken mi yoksa tokken mi hıçkırır? Hıçkırığa neden olan faktörler neler? İşte tüm bu soruların cevabı...

Bebekler neden hıçkırır? Bebeklerde hıçkırık nedenleri

Yenidoğan döneminde görülen hıçkırık nöbetlerinin sebebinin ne olduğu tam olarak bilinemese de bebekler 1 yaşına gelene kadar özellikle de yeni doğan döneminde karınlarını doyurduktan hemen sonra görülür. Hıçkırığın genellikle bebeğin besin aldıktan sonra görülmesinin sebepleri arasında şu ihtimaller değerlendirilebilmektedir;

- Bebeğin gereğinden fazla beslenmesi
- Bebeğin çok hızlı emmesi ya da yemesi
- Emme sırasında bebeğin hava boşluğu yutması

Yaygın olarak kabul edilen görüşe göre hıçkırığın en temel nedeni olarak; bebeğin devamlı beslenir vaziyette olması ya da hava yutması midenin genişlemesine ve diyaframa sürtünmeden dolayı gerçekleşmesine bağlanılabilir.

HIÇKIRIK TUTMAMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Hıçkırık olayının gerçekleşmesi, bedenimiz üzerinde her ne kadar olağan bir durum olsa da anne ve babalar bazen uzun süreli hıçkırıkların bebeklerini rahatsız edebileceği düşüncesine kapılabilir. Bunun için de hıçkırık görülmesine karşı tedbirler almak isteyebilir. Peki bunun için ne önerilebilir?

Bebekler neden hıçkırır? Bebeklerde hıçkırık nedenleri

Bebeğinin hızlı değil de yavaşça beslenmesini sağlamaya çalışmak, hem gaz probleminin önüne geçebilir hem de hıçkırık oluşum riskini azaltabilir. Bebeğin annesini emerken ki pozisyonu da hıçkırık oluşumunda önemli etkenlerden olduğundan dolayı bebek her her zaman tamamen yatay şekilde değil dik pozisyonda tutularak emzirilmelidir. Ayrıca emer emmez bebeği yatırmak hıçkırığa neden olabileceği için bir müddet kucakta ya oturur şekilde durması önerilmektedir.

Kaynak : mavikadin.com
Editör : Ebrar Oral
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...