Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Beyaz sirke turşuya katılır mı? Beyaz sirke ile gargara yapılır mı? Asetik asitin sirkenin sağlığa yararı ve zararı...

Mavi Kadın>Yaşam>Beyaz sirke turşuya katılır mı? Beyaz sirke ile gargara yapılır mı? Asetik asitin sirkenin sağlığa yararı ve zararı...

Asetik asit ile su karışımından oluşan beyaz sirke, mutfak dahil ev temizliği, turşu yapımı, ağız ve cilt temizli ile uyuz tedavisi gibi bir çok alanda kullanılıyor. Peki Beyaz sirke sağlıya zararlı mı, turşuya, yemeklere katmak doğru mu? Beyaz sirke ile ağız gargarası yapılır mı?

Beyaz sirke turşuya katılır mı? Beyaz sirke ile gargara yapılır mı? Asetik asitin sirkenin sağlığa yararı ve zararı...

İçinde ortalama yüzde 5 asetik asit bulunan, kalanı ise sudan oluşan beyaz sirke; Pancar, şeker kamışı ya da mısır şekerinin fermente edilmesiyle elde edilir. Son yıllarda ev hijyeninde çok sık kullanılan beyaz sirke, turşu yapımından ağız sağlığına, meyve ve sebze temizliğinden uyuz tedavisine kadar birçok alanda kullanılıyor. Peki Beyaz sirke sağlıya zararlı mı, turşuya, yemeklere katılır mı? Beyaz sirke ile ağız gargarası yapılır mı? Beyaz sirke ile ilgili tüm detayları Mavi Kadın editörü derledi.

BEYAZ SİRKENİN KULLANIM ALANLARI

  • Beyaz sirkenin kullanımının en önemli olduğu alanlarından biri temizliktir. Evlerin yüzey temizliklerinde, camların temizliği ve parlatılmasında, banyo ve mutfaklardaki pas, kireç temizliğinde kullanılabilir.
  • Beyaz sirke ayrıca, giysilerde ve kumaşlarda oluşan lekelerin çıkarılmasında da etkilidir. Yiyecek temizliği Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde önemli bir yeri vardır.
  • Turşu, konserve yapımı Beyaz sirke çeşitli meyve, sebzelerin  konserve yapılmasında kullanılabilir. Beyaz sirke, su, tuz ile hızlı turşu yapılabilir.
  • Peynir yapımı Bazı peynir çeşitleri süt ve beyaz sirke ile yapılabilir. Beyaz sirke süte eklendiğinde sütteki proteinleri değiştirerek lor ve peynir altı suyu elde edilebilir.

Beyaz sirke turşuya katılır mı? Beyaz sirke ile gargara yapılır mı? Asetik asitin sirkenin sağlığa yararı ve zararı...

 

  • Beyaz sirke, suyla seyreltildikten sonra içilebiliyor ya da farklı tariflerin içinde kullanılabiliyor. Çok etkili bir madde olduğundan beyaz sirkeyi suyunuza karıştırıp içmeden ya da farklı tariflerde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız ve sizin sağlığınız için uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz.
  • Özellikle kronik ve ciddi bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, sirke ve benzeri ürünlere karşı vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa, hamilelik ya da emzirme dönemlerindeyseniz beyaz sirke tüketmemelisiniz.

BEYAZ SİRKENİN FAYDALARI NELERDİR?

Memorial Hastanesi internet sitesinde beyaz sirke ilgili bir içerikte faydaları şöyle sıralanıyor: 

  • Kan şekerini düzenlemekte ve kolesterolü düşürmkete etkilidir
  • Midenin geç boşalmasına destek olarak uzun süre tok kalmanızı sağlar
  • Vücudu zararlı mikroorganizmalardan koruyabilme etkisi vardır
  • Vitamin ve mineral desteği açısından oldukça güçlüdür
  • Yaraların hızlı iyileşmesine katkıda bulunur
  • Siğil ve mantar gibi cilt enfeksiyonlarını kurutur.
  • Sindirim sisteminin kolay çalışmasını sağlar
  • Saç ve cilt bakımında olumlu etkisi vardır.
  • Dişleri beyazlatmaya yardımcı olur
  • Bazı gıdaların aromasını artırıp yemeklere lezzet katar
  • Bulaşık ve çamaşırların temizliğinde hijyeni koruyarak zararlı kimyasal maddelerden uzak durmanızı sağlar.

BEYAZ SİRKE İÇİLİR Mİ?

Beyaz sirkenin diğer sirkelere göre özellikle kokusu daha güçlü ve tadı daha keskindir. Bu yüzden beyaz sirkenin içilmesi tehlikeli olabilir. Beyaz sirkeyi suya karıştırıp içebilirsiniz onunda 1 çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı beyaz sirke atarak olması gerekir. 

BEYAZ SİRKENİN ZARARLARI NELERDİR?

  • Mide ekşimesi ve gastrit gibi mide sorunlarının tetiklenmesine sebep olabilir.
  • Diş minesinin aşınmasına ve  zarar görmesine neden olabilir.
  • Bazı ilaçlarla etkileşime girip vücuttaki potasyum ve kan şekeri değerlerini düşürebilir.
  • Ciltte tahriş, kızarıklık ya da sirkenin temas ettiğin bölgede şişme gibi alerjik reaksiyonların görülmesine sebep olabilir. Aşırı beyaz sirke tüketimi potasyum seviyelerinin düşmesine neden olabilir.
  • Bu özellikle kalp ve böbrek sorunları olan bireyler için risk oluşturabilir. 
  • Bazı çalışmalar, beyaz sirkenin kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini gösterse de diyabet ilaçları veya kan incelticiler gibi ilaçlarla etkileşime girebilir ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

BEYAZ SİRKE UYUZ TEDAVİSİNDE KULLANILIR MI?

Doğal yöntemlerin arasında en kesin ve bilindik yöntem olan beyaz sirke kullanımı uyuza iyi gelmektedir. Özellikle beyaz sirke uyuzun en bilindik doğal çaredir. Cildimizin pH dengesini değiştirir ve bu değişiklik ile uyuz parazitlerinin yok olmasını sağlar. 

Antibakteriyel özellikleri; İçerisinde bulunan çeşitli özellikler ile örneğin, malik asit bakımından zengin formülü sayesinde beyaz sirke, cildimizde biriken parazit ve bakterilerin varlığını yok eder ve enfeksiyona yol açabilen etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Antiparaziter özelliği; Beyaz sirke asit içeriği ile cildimizin pH dengesini düzenler ve geri kazandıran güçlü özellikleri barındırır. Cildimizin doğal asit dengesini yükselterek, uyuz akarlarının cildimizde ve cildimizin altında belirli bir seviyede dayanamadıkları için vücudumuzdan atılması sağlanır.

Antiseptik özellikleri; Beyaz sirke, uyuz sonucunda oluşan deri döküntülerini temizlememize ve dezenfekte etmemize yardımcı olur. Bu nedenle yaraları iyileşme sürecini hızlandıran bir tür doğal dezenfektan görevi üstlenir.

BEYAZ SİRKE İLE GARGARA YAPILIR MI?

Boğaz sorunları için kullanılan yöntemlerden biri olan beyaz sirke ile gargarayı şu şekilde yapabilirsiniz. Suya bir çay kaşığı beyaz sirke ekleyerek gargara yapın, boğaz sorunlarınızı hafifleyecek.

Kaynak : Mavi Kadın, Pembenar, NTV, Memorial Hastanesi
Editör : Eda Erendağ
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...