Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Deniz Akkaya'nın kızıyla yaşadıklarını yorumlayan Nevzat Tarhan: Hastaların 4'te 1'i ergen, durum çok vahim

Video>Yaşam>Deniz Akkaya'nın kızıyla yaşadıklarını yorumlayan Nevzat Tarhan: Hastaların 4'te 1'i ergen, durum çok vahim
Türkiye, eski manken ve sunucu Deniz Akkaya’nın kızı ile yaşadığı sorun üzerinden Z kuşağı çocukların aileleriyle yaşadığı sorunları konuşuyor. Akkaya’nın paylaşımlarına gelen yorumlar, aileler ve çocukları arasındaki sorunların ‘Z kuşağı tacizi’ boyutuna kadar taşındığını gösteriyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, alarm veren tablo ile ilgili çarpıcı tespitler yaptı. 

DİLARA TEKİN | MAVİ KADIN ÖZEL

Eski Manken Deniz Akka’yanın kızı ile yaşadığı sorun, Türkiye’de Z kuşağı ile aileleri arasındaki çatışmayı da gün yüzüne çıkardı. Deniz Akkaya’nın paylaşımlarına gelen yorumlar, ailelerin ergenlik dönemindeki Z kuşağı çocuklarıyla derin krizler yaşadığını çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, durumun tehlikeli bir boyut aldığını belirterek “Hastanelere gelen hastaların 4’te 1’i Z kuşağı” tespitinde bulundu. 

İLETİŞİM ÇAĞINDA İLETİŞİMSİZLİK TEMEL SORUN

Mavi Kadın YouTube kanalına konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Z kuşağının X kuşağı radyo, Y kuşağının televizyon kuşağı olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

“Z kuşağı ise sosyal medya kuşağıdır. Bu kuşak iletişim çağında, sanal gerçeklikle büyüyor. Fakat bu kuşak beklenenden farklı olarak, öngörülmeyen bir şekilde iletişim krizi yaşıyor. Bu sadece Türkiye'de değil, küresel çapta bir problem. Bu problemle baş etmenin yolları da var. Ancak bu problemin ortaya çıkışında kimler etkileniyor diye baktığımızda, en çok etkilenenler parçalanmış ailelerin çocukları ve evde çatışmalı iletişimin olduğu aileler oluyor.” 

İLETİŞİM SAĞLAMSA SOSYAL MEDAY BELİRLEYİCİ OLMAZ

Evde iletişimin sağlıklı olması durumunda sosyal medyanın Z kuşağını olumsuz etkilemediğini söyleyen Tarhan, “Evde sıcak ve güvenli bir ortam varsa, çocuk sosyal medyayı belli bir amacı doğrultusunda kullanıyor. Çocuk sosyal medyayı hayatı kolaylaştıran bir unsur olarak kullanıyor ve onu dengeli ve verimli şekilde kullanabiliyor. Medya okuryazarlığını da yapabiliyor” dedi. 

TRAFİK İŞARETLERİ KAYBOLDU

Bu dengenin aileyi fazla etkilemediğini vurgulayan Tarhan, “Ancak hane kırılganlığı arttıkça, sosyal normlar kalktı ve gelenekler görenekler zayıfladı. Televizyonla birlikte en büyük dağılma başladı. Aile değerleri ve kültür aktarımı eskiden aile tarafından yapılırken, şimdi medya tarafından yapılıyor. Kültür aktarımını medya yapınca, çocuklarda değerler silsilesi bozuluyor ve trafik levhaları gibi yönlendirici değerler kayboluyor” tespitinde bulundu. 

DURUM TEHLİKELİ BOYUTTA

Deniz Akkaya’nın “Kızım beni balkona kilitledi” paylaşımıyla gün yüzüne çıkan Z kuşağı probleminin bilinenden daha tehlikeli bir boyutta olduğuna değinen Tarhan, “Deniz hanımın olayında dinamiklerini bilmeden konuyu analiz etmenin etik ve mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu: 

Deniz Akkaya'nın kızıyla yaşadıklarını yorumlayan Nevzat Tarhan: Hastaların 4'te 1'i ergen, durum çok vahim

“Ancak bu tarz vakalar bizim için sürpriz olmadı. Klinik pratiğimizde rastladığımız durumlar. Bu olay problemi görünür yaptı ve toplumun bilgilenmesi açısından bir fırsattır. Çünkü her ailede anne babalar çocuklarına kendi öğrendikleri yöntemlerle yaklaşırsa, o çocuğu kaybedebilirler. Bu nedenle bu olaydan hareketle, benzer olayların yaşanmaması için ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı iletişim nasıl kurulur buna odaklanmaları gerekiyor.”

HASTALARIN 4’TE 1’İ ERGEN

Ailelerin çocuklarına aktardığı değerlerin yerini sosyal medya değerlerinin aldığını söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ance aile normları değişti, sonra ahlaki normlar değişmeye başladı. Çıkarıma olan iyidir, olmayan kötüdür diyen bir nesil ortaya çıktı. Yani trafik işaretleri kalkınca yerini patron çocuklar aldı” tespitinde bulundu. 

Hastanelerde yatan, tedavi için gelenlerin 4’te birinin ergen olduğuna dikkat çeken Nevzat Tarhan, “Daha önce böyle bir dönem hiç yaşamamıştık. Ergen klinikleri açılmaya başlandı. Düşünün. Pandemi süreci aile içi iletişimi olumsuz etkiledi. Kırılgan aileler yıprandı. Ancak bu genel bir tehdit ve tehlike olarak devam ediyor” diye konuştu. 

Gençlerin varlık içinde büyümesi ya da çevresinin konfor alanını önemsemesinin de aileleriyle kurdukları iletişimi etkilediğini belirten Tarhan şöyle konuştu: 

“Z kuşağı zora talip olmuyor. her şeyi kolay elde etmek istiyorlar. Konforizm ve ben merkezcilik bu kuşağın en büyük iki risk alanı. Modern yaşamın sunduğu değerler değişti, fiziksel görünüm daha önemli hale geldi. Değerlilik ölçüsü iyi insan olmaktan çıktı, fiziksel görünüm oldu.”

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Ezgi Sezer