Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Dolandırıcıyı nasıl anlarsınız? En çok bilinen yöntemler

Mavi Kadın>Tekno kadın>Dolandırıcıyı nasıl anlarsınız? En çok bilinen yöntemler

Son zamanlarda artış gösteren dolandırıcılar, akla hayale gelmeyen yöntemlerle insanlardan para almaya çalışıyor. Telefonla, mesajla ya da internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklar, genellikle yaşlı ve teknolojiden uzak insanları hedef alıyor. İşte en çok bilinen dolandırıcılık yöntemleri…

Dolandırıcıyı nasıl anlarsınız? En çok bilinen yöntemler

Dolandırıcıların en çok kullandığı yöntem hiç şüphesiz ki telefon dolandırıcılığı. Genellikle yaşlı insanları hedef alan bu yöntemde insanlar korkutularak ya da manipüle edilerek paralarını verilen banka hesabına göndermeleri istenir. İnternet dolandırıcılığı da en az telefon dolandırıcılığı kadar yaygın.

Dolandırılan kurbanlar arasında profesörlerin, iyi eğitim görmüş iş adamlarının bile olması herkesin tuzağa düşme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Bu yüzden "dolandırıcılar nasıl anlaşılır, kaç çeşit yöntem kullanılırlar?" bilmekte fayda var: 

EN BİLİNEN DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ

Tüm dolandırıcılık yöntemlerindeki asıl amaç, sizden para ya da bilgilerinizi almaktır. Bunları elde edebilmek için sizi manipüle edebilirler, sizinle yakınlık kurabilirler ya da zaaflarınızdan yararlanabilirler. Özellikle yaşlı ve teknolojiden uzak insanlar dolandırıcıların hedef kitlesinin başında yer alıyor.

Dolandırıcıyı nasıl anlarsınız? En çok bilinen yöntemler

TELEFON DOLANDIRICILIĞI NEDİR?

Telefon dolandırıcılığı, genellikle telefon üzerinden insanları arayarak, kişisel bilgilerini ya da banka hesaplarını ele geçirmek için uygulanan bir dolandırıcılık yöntemidir. Telefon dolandırıcılığının da kendi içerisinde farklı yöntemleri vardır. En bilinen yöntemler şunlardır:

GİZLİ NUMARA İLE ARAMA  

Bu dolandırıcılık yönteminde, dolandırıcı gizli numara ile sizi arar ve kendisini yardıma muhtaç biri olarak tanıtırlar. Özellikle doğal afet gibi ciddi felaketlere maruz kaldıklarını anlatarak, sizden para almaya çalışırlar. Yüksek manipülasyon gücüyle siz para gönderene kadar telefonu kapatmazlar. 

BAŞKA HATTA YÖNLENDİRME

Dolandırıcı sizi sabit bir hat üzerinden arayarak, başka hatlara yönlendirebilir. Bu yönlendirdiği hat yüksek maliyetli bir hattır. Siz ne kadar hatta kalırsanız, onlar da o kadar para kazanır. 

KİMLİK BİLGİLERİNİ ELE GEÇİRME

Bu dolandırıcılık yönteminde dolandırıcı size herhangi bir numaradan arayarak kendisini banka personeli ya da kamu personeli olarak tanıtabilir. Sizden kimlik ya da banka bilgilerini ister ve telefonu kapattıktan herhangi bir süre sonra sizin adınıza işlem yapabilir.

AİLE ÜYELERİNİ KULLANARAK DOLANDIRMA

Bu dolandırıcılık yöntemi genellikle yaşlı kişileri hedef alır. Ailedeki herhangi birinin (ki bu genellikle torun olur) bir suça karıştığını, hastaneye yatırıldığını ya da polis merkezinde olduğunu söylerler. Kefalet karşılığında çıkartılacağını ya da hastane masraflarının ödenmesi gerektiğini söyleyerek telefon üzerinden sizden para gelene kadar sizinle konuşurlar. Siz parayı gönderdiğinizde ancak o zaman telefonu kapatırlar ve iş işten çoktan geçmiş olur. 

YURTDIŞINDAN DOLANDIRMA

Bu yöntem genellikle belirli yaşın üzerini geçmiş erkekleri dolandırmak için kullanılır. Telefonuna gelen bir mesaj ya da arama yoluyla, sizinle yakınlık kurarlar. Birkaç hafta belki de aylar süren konuşmalardan, mesajlaşmalardan sonra sizden para isterler. Genellikle sizden para istemelerinin sebebi olarak, yanınıza gelecekleri ve yol paralarının olmadığını söylerler. Siz parayı gönderdikten sonra bir daha o numaraya ulaşamazsınız.

Dolandırıcıyı nasıl anlarsınız? En çok bilinen yöntemler

INTERNET DOLANDIRICILIĞI NEDİR?

Internet dolandırıcılığı, anti virüs programlarından iş bulma sitelerine kadar geniş bir yelpaze içerisinde yapılır. Özellikle teknoloji konusunda çok bilgili olmayan kişiler bu dolandırıcıların ana hedef kitlesidir. Sahte e- postalar, siteler ya da sosyal medya platformları üzerinden insanları kandırarak onlardan para almaya çalışırlar. İşte en yaygın internet dolandırıcılıkları şunlardır: 

ANTİVÜRÜS TEMİZLİĞİ

Anti virüs temizliği, en bilinen dolandırıcılık yöntemlerinin başında gelir. Girilen sitelerin bazılarında, size bilgisayarınızda anti virüs tespit edildiğini ve küçük bir para ödeyerek bu virüsten kurtulabileceğinizi söylerler. Aslında bilgisayarınızda virüs yoktur ve siz boş yere para göndermiş olursunuz. 

İŞ İLANLARI

Sosyal medya üzerinden yayınlanan bir iş ilanına başvurduğunuzda sizden işlem ücreti ya da kağıt masrafları gibi işlemler için ücret ister. Siz parayı gönderdiğinizde sizi engeller ve bir daha kimseyle görüşemezsiniz. Bu dolandırıcılık türü, içerisinde sahte çek dolandırıcılığını da içerir. Bu yöntemde de size karşı taraftan işlem masrafları için bir çek gönderilir. Fakat çekteki tutar çok yüksek olduğundan sizden paranın bir kısmını geri ödemeniz istenir. Parayı geri ödedikten sonra sizi engellerler ve gönderdikleri çek de karşılıksız çıkar. 

YARDIM KURULUŞU

Size e- posta yoluyla bazı yardım kuruluşlarına bağlı olarak çalıştıklarını ve yardıma ihtiyacı olduklarını söylerler. Bu yöntem son zamanlarda sosyal medya platformları üzerinden de yürütülmektedir. Siz doğal afete maruz kalan insanlara yardım ettiğinizi zannederken, paranızı dolandırıcılara kaptırmış olursunuz. 

PİYANGO

Yine sosyal medya ya da e- post aracılığı ile size piyango ya da kazandığınızı, bu parayı alabilmek için paranın vergisini ya da kağıt işlemleri ücretini ödemeniz gerektiğini söylerler. Bazı durumlarda size güya kazandığınız ödülü çek olarak gönderirler. Çeki alan kişiler karşı tarafın istediği parayı gönderir ve sonrasında çekin karşılıksız olduğunu öğrenir. 

Dolandırıcıyı nasıl anlarsınız? En çok bilinen yöntemler

DOLANDIRILMAKTAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

  • Bilgisayar ve telefonlarınıza çok faktörlü kimlik doğrulayıcılar tanımlayın.
  • Sosyal medyada sizi takip eden kişilere kişisel bilgilerinizi vermekten kaçının.
  • Tanıdığınız biri size normal olmayan bir mesaj atıyorsa, direkt olarak o kişiyi arayın ya da yüz yüze konuşmaya çalışın. Mesaj üzerinden yapılan bir dolandırıcılığa kurban gitmeyin.
  • Size gelen mesajların doğru olup olmadığını anlamak için gönderen kişinin numarasını, e postasının ya da internet adresinin URL'sine bakın. 
  • Telefon ya da e-  posta üzerinden gelen çekiliş ya da indirim mesajlara cevap vermeyin.
  • İnternet üzerindeki hesaplarınızı korumak için güçlü ve karmaşık şifreler kullanın.
  • Bilgisayar ve telefonunuzun güncellemelerini düzenli olarak yapın.
  • Sizi telefon üzerinden arayan banka personeli ya da kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerle kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. 

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Nermin Sekmen Halil
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...