Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Göz altlarında, göz çevresinde kızarıklığın en yaygın 8 nedeni ve tedavisi

Mavi Kadın>Güzellik>Göz altlarında, göz çevresinde kızarıklığın en yaygın 8 nedeni ve tedavisi

Göz altı ve göz çevresindeki cilt bölgesi yüzün diğer bölgelerinden daha ince ve hassas olduğundan bu alanda kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlarla daha sık karşılaşılabiliyor. Egzama, kontakt dermatit, gül hastalığı hatta genetik bile göz çevresinde kızarıklık oluşumunda etkili olabiliyor.

fotoğraf:freepik
fotoğraf:freepik

Göz altlarında ve çevresinde kızarıklık gözün kaşınması sonucu gelişebileceği gibi alerjik reaksiyon, toza, hayvan tüyüne, polene alerji de bu durumun meydana gelmesinde önemli rol oynayabiliyor. Kızarıklığa, şişme, döküntü, kaşıntı gibi semptomlar da eşlik edebiliyor. Göz çevresindeki kızarıklığın yaygın nedenleri şöyle:

EGZAMA

Atopik dermatit olarak da bilinen egzama göz altında ve göz çevresinde kızarıklığın en yaygın nedenlerinden. Özellikle çocuklarda yaygın olarak görülüyor ancak yetişkinlerde de meydana gelebiliyor. Göz çevresinde kuruluk, kaşıntı, şişme, pullanma da yapabiliyor.

American Family Physician'da 2020 Mayıs ayındaki "Atopik Dermatit: Tanı ve Tedavi" adlı çalışmaya göre atopik dermatit tedavisinde topikal kortikosteroidler,  topikal kalsinörin inhibitörleri, fototerapi (ışık tedavi) gibi yöntemler kullanılabiliyor.

Cildin her gün nemlendirilmesi ve reçetesiz (OTC) topikal tedavilerin uygulanması da semptomların geçmesini destekleyebiliyor.

Göz altlarında, göz çevresinde kızarıklığın en yaygın 8 nedeni ve tedavisi

GENETİK

Genetik de göz çevresinde, göz altlarında kızarıklığa neden olabiliyor. Anne, anneanne, babanne ve üst kuşaklarda göz çevresinde kızarıklık oluşuyorsa bu durum sizde de görülebilir.

KONTAKT DERMATİT

Kontakt dermatit, cilt tahriş edici bir madde veya alerjik reaksiyona neden olan bir şeyle temas etmesiyle meydana geliyor. Şampuanlar, cilt kremleri, kişisel bakım ürünleri, vücut yıkama jelleri gibi maddeler kontakt dermatiti tetikleyebiliyor. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology’de 2023 Eylül sayısındaki "Kontakt Dermatitte Ağır Metaller: Bir İnceleme" adlı
çalışmaya göre kontakt dermatitte ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişlik, lezyon, döküntü vb semptomlar yaşanabiliyor, günümüz insanlarının %15-20'inde kontakt dermatit ile karşılaşılabiliyor.

Kontakt dermatit tedavisinde oral kortikosteroidler, steroid kremler bakteriyel enfeksiyon varsa antibiyotikler kullanılabiliyor.

ALERJİK REAKSİYON

Bazı gıdaların (yumurta, kuruyemişler, süt ürünleri, patlıcan, domates vb. gibi besinlerin tüketilmesi), kremler, şampuanlar, duş jelleri gibi kimyasallar ile alerjiye neden olarak göz çevresinde kızarıklık, kaşıntı, döküntü gibi semptomlara yol açabiliyor.

Evcil hayvan tüyü de göz altlarında kızarıklık, şişme ve kaşıntıya neden olabilen yaygın bir alerjendir. Toz akarlarına maruz kalmak genellikle göz çevresinde kızarıklık ve tahriş yapabiliyor.

Alerjen maddeden uzak durmak, antihistaminik kullanımı tedavinin temelini oluşturuyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLARI

Lupus ve dermatomiyozit gibi otoimmün hastalıklar göz çevresinde kızarıklık olarak belirti verebiliyor. Kaslarda güçsüzlük, eklem ağrısı, gece terlemesi de bu hastalıklara bağlı olarak gelişebiliyor.

Göz altlarında, göz çevresinde kızarıklığın en yaygın 8 nedeni ve tedavisi

GÜL HASTALIĞI

Gül hastalığı çoğunlukla yüzü etkileyen kronik bir cilt hastalığıdır. Gözleri etkilediğinde oküler rozasea olarak adlandırılır, göz çevresinde, göz kapaklarında şişlik, kızarıklık, kaşıntı gibi semptomlara neden olabiliyor. Tedaviye yardımcı olmak için bölgeye ılık kompres uygulanabilir. Kortikosteroid merhemler, antibiyotikler de tedavide yer alabiliyor.

GÖZ ENFEKSİYONLARI

Konjonktivit (pembe göz) gibi bakteriyel veya viral göz enfeksiyonları, göz çevresinde kızarıklık ve şişmeye neden olabilir. Göz iltihabı genellikle bakteriyel veya viral enfeksiyondan veya toza veya alerjenlere aşırı maruz kalmaktan kaynaklanır. Gözde akıntı, batma, yanma, rahatsızlık hissi gibi diğer semptomlar görülebilir.

MEVSİMSEL ALERJİ

Saman nezlesi veya alerjik rinit olarak da bilinen mevsimsel alerjiler, ağaçlardan, çimenlerden ve yabani otlardan gelen polenler tarafından tetiklenir. Bu alerjenler göz ve göz çevresinin kızarmasına, kaşınmasına, koyu halkalar geliştirmesine ve şişmesine neden olabilir.

Göz altlarında, göz çevresinde kızarıklığın en yaygın 8 nedeni ve tedavisi

GÖZ ALTLARINDA VE GÖZ ÇEVRESİNDE KIZARIKLIK NASIL GEÇER?

Göz altlarında ve çevresinde kızarıklığın geçmesi için Cildiye doktoruna gidilmelidir. Doktor bu durumun nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Ayrıca kızarıklığa veya alerjik reaksiyonlara neden olan tahriş edici maddeleri belirlemek ve bunlardan kaçınmak semptomları önleyebilir. Makyaj ürünleri, polen, evcil hayvan tüyleri, duman, kozmetik bakım ürünleri, duş jelleri, şampuanlar tüm bunlar ciltte alerjik reaksiyona yol açabiliyor. Ellerinizi temiz tutmak ve gözlerinizi ovuşturmaktan veya kaşımaktan kaçınmak, daha fazla tahrişi ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

Göz altlarında ve çevresinde kızarıklığın geçmesi için şu yöntemler kullanılabiliyor:

İlaçlar: Topikal kortikosteroid kremler veya merhemler alerjik reaksiyonlar veya dermatit nedeniyle oluşan kızarıklığı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Antihistaminik göz damlaları, antihistaminik topikal ve oral ilaçlar göz çevresindeki kızarıklık da dahil olmak üzere alerji semptomlarını hafifletebilir.

Soğuk Kompres: Göz çevresinde soğuk kompres uygulamak, kan damarlarını daraltmaya, iltihabı azaltmaya ve tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olabiliyor. Temiz bir bezi soğuk suya batırıp sıkın, bu bezi göz çevresine tutun.

Nemlendirici Kullanın: Göz çevrenizdeki cildi iyi nemlendirmek önemlidir. Cildi yatıştırmak ve kızarıklığı azaltmak için nazik, hipoalerjenik bir nemlendirici kullanın.

Papatya Çayı Kompresi: Papatya çayı poşetleri gibi doğal çözümler de göz çevresindeki kızarıklığı azaltmaya ve tahriş olmuş cildi yatıştırmaya yardımcı olabilir. 2 adet sallama papatya çay poşedini 1 bardak kaynar suya atıp 10 dk bekletin. Soğuduktan sonra 10-15 dakika boyunca kapalı gözlerinizin üzerine koyun.

Kaynak : mavikadin.com
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...