Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kalorifer temizliği ne zaman, nasıl yapılır! En pratik petek temizleme tekniği

Mavi Kadın>Keşfet>Kalorifer temizliği ne zaman, nasıl yapılır! En pratik petek temizleme tekniği

Günümüzde neredeyse her evde ısınma aracı olarak kalorifer kullanılıyor. Kışın ısınmak için en büyük rahatlıklardan biri olan kaloriferin bakımı da önemlidir. Kirlenen petekleri temizlemek daha iyi ısı vermesinde etkilidir. Peki kalorifer temizliği ne zaman, nasıl yapılır? Kalorifer petekleri en pratik nasıl temizlenir?

Kalorifer temizliği ne zaman, nasıl yapılır! En pratik petek temizleme tekniği

Kış boyu ısınmak için kullandığımız kalorifer peteği nasıl temizlenir? Bu sorunun cevabını öğrenmeden önce petek temizliğinin neden önemli olduğunu anlayalım. Peteklerin yaz-kış üzerindeki ızgaraların açık olmasından kaynaklı tozlanmana müsaittir. Tozlanmış petekler özellikle titiz ev hanımları için dayanılmaz bir görüntü verir. Çok çabuk tozlanan ve kirlenen peteklerin sık sık temizlenmesi gerekir. Petek neden temizlenmeli? 

İçi tozlu bir petek görmek istemeyenler bu durumdan son derece rahatsız olurlar. Fakat bunun dışında yeterli ısı vermesi açısından da peteklerin temizliği önemlidir. Çünkü kirlenen ve tozlanan kaloriferlerin çevreye verdiği ısı oranı da düşer. Evde petek temizliği nasıl yapılır? Kalorifer bakımına dair merak edilen tüm detaylar...

SAĞLIK İÇİN KALORİFER TEMİZLİĞİ ŞART

Tozlu kaloriferler sağlığımız için de risk oluşturur, bu nedenle de peteklerin temizliği önemle tavsiye edilir. Kirli bir kalorifer peteği özellikle alerjisi olanlarda burun akıntısı, hapşırma, öksürük gibi rahatsızlıklara sebep olur. Zamanında yapılmayan petek temizliği hem ısı kaybına sebep olur hem de yüksek miktarda elektrik faturası ile karşılaşmanız kaçınılmaz olur.

Peki, evde kalorifer petek nasıl temizlenir ve püf noktaları nelerdir? İşte, kalorifer temizliği nasıl yapılır sorusunun cevabı...

Petek temizlemek için gerekli malzemeler: 

  • Elektrikli süpürge
  • İngiliz anahtarı
  • Tornavida
  • Pense
  • Kova
  • Kullanılmayan bir örtü
  • Havlu
  • Bulaşık süngeri
  • Toz bezi
  • Çamaşır suyu
  • Yüzey temizleyici
  • Boya

 

Kalorifer temizliği ne zaman, nasıl yapılır! En pratik petek temizleme tekniği

Evde kalorifer peteği nasıl temizlenir?

Kaloriferi kapatın

Temizlik işlemine başlamadan önce kaloriferi kapattığınızdan emin olun. Bu şekilde su ve ısı akışını durdurmuş olursunuz. Çalışan kalorifer daha fazla toz çeker, böylece bu sorundan kurtulursunuz. Yaz aylarında temizlik yapmanız tavsiye edilir.

Kalorifer kapağını çıkarın

Petek içini nasıl temizleyeceğinizi düşünüyorsanız, üzerindeki ızgara şeklindeki kapağı çıkarmanız gerekir. Kalorifer peteklerinin kapak kilit mekanizmaları farklıdır; bu nedenle, çıkarmadan önce nasıl yapılacağını bilmelisiniz.

Kaloriferin altına örtü serin

Evde kalorifer temizliği detaylı bir işlem olduğundan, altına örtü sermeniz önerilir. Bu sayede dökülen toz veya kirler halınıza zarar vermez. Havlu ya da örtü sermeyi unutmayın.

Elektrikli süpürge ile temizleyin

Petek araları nasıl temizlenir sorusu sıkça sorulur. Petek aralarını elektrikli süpürgeyle temizleyebilirsiniz. Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını elektrikli süpürge ile temizledikten sonra, bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bir bezle silin. Ardından kuru bir bezle kurulayarak paslanmayı önleyin.

Peteğin kapağını sıkıca kapatın

Temizlik işleminiz tamamlandığında peteğin kapağını sıkıca kapatın. Temizlik işlemi bitti; altındaki örtü veya havluyu alabilirsiniz.

 

Kalorifer temizliği ne zaman, nasıl yapılır! En pratik petek temizleme tekniği

KALORİFER TEMİZLİĞİ NE ZAMAN YAPILIR?

Peki petekler ne zaman temizlenmeli? Evde pete temizlemenin püf noktalarını öğrendikten sonra kaloriferlerin ne zaman temizlenmesi gerektiğinin de cevabı önemli. Kalorifer temizliğinin yılda bir kere yapılması tavsiye ediliyor. Kalorifer temziliği için en doğru zamanın ise sonbahar veya yaz aylarının başları olduğunu söylüyor işin uzmanları. 

Yılda en az bir kez sonbaharda veya yaz aylarının başlangıcında kombilerin, kombi servis firmaları tarafından uzman ve belgeli ekiplerce kombilerin altı aylık periyodik kontrollerini yaptırmalısınız. Bakımı yaptırılmayan kombi ve tesisatın verimliliği azalır ve ömrü kısalır.

Kaynak : mavikadin.com
Editör : Elif Demirtaş Bilir
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...