Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı Prof. Dr. Sevgi Aras'tan geldi

Mavi Kadın>Yaşam>Sağlıklı yaşlanmanın sırrı Prof. Dr. Sevgi Aras'tan geldi

Kim sağlıklı yaşlanmayı istemez ki? Herkes, yaş almakla birlikte sağlık sorunlarının azalmasını ve yaşam kalitesinin artmasını arzu eder. Ancak bu hedefe ulaşmak için genç yaşlardan itibaren yaşam tarzına dikkat etmek, sağlıklı alışkanlıklar edinmek ve bunları sürdürmek gerekmektedir.

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı Prof. Dr. Sevgi Aras'tan geldi

Hepimiz daha uzun yaşamak ve sağlıklı bir yaşam hayal ederiz. Peki sağlıklı yaşlanmak gerçekten mümkün mü? Sağlıklı yaşlanmak için yapmamız gereken şeyler aslında  o kadar da zor değil. Beslenmeden egzersize, düzenli kontrollerden sosyal hayata kadar birçok faktör sağlıklı bir yaşlılık için kritik rol oynuyor.

İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, sağlıklı yaşlanmanın sırrını maddeler halinde açıklayarak, yaşam kalitesini artırmanın yollarını paylaştı..

Prof. Dr. Aras, “Sağlıklı yaşlanabilmek için genç yaşlardan hatta çocukluk döneminden itibaren yaşam tarzına dikkat edilmesi şarttır. ‘Başarılı yaşlanma’, yaşlılık dönemini hastalık olsa bile başkalarına bağımlı olmadan sürdürebilme yeteneğidir. ‘Aktif yaşlanma’ ise yaşlı bireyin sosyal, çalışma ve üretimle ilgili alanlarda katılımcı olması ile ilgilidir. Sağlıklı yaşlanmanın ilk kuralı zararlı fiziksel etkenlerden uzak kalmaktır. Bunlar arasında gürültü, hava kirliliği, elektromanyetik dalgalar ve zararlı güneş ışınları bulunmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Sevgi Aras, sağlıklı yaşamın ipuçlarını şu şekilde sıraladı:

GÖRME VE DUYMA

“Yaşlılar için görme ve işitmenin optimal olması oldukça önemlidir. Görsel ve işitsel duyularımız sayesinde dış dünyayla bağlantı kurarız. Yaşlı bireyler düzenli olarak göz muayenesi yaptırmalıdır. Katarakt, göz tansiyonu, uzak görme, yakın görme sorunları, sarı nokta hastalığı ve şeker hastalığı durumunda bu muayeneler yapılmalıdır. Görme sorunları, özellikle düşme riskini artırabilir. İşitme kaybı hafıza üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Düzenli işitme ve denge testleri yaptırılmalıdır.”

 

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı Prof. Dr. Sevgi Aras'tan geldi

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

“Ağız ve diş sağlığı, sağlıklı yaşlanmanın temel unsurlarındandır. Ne yazık ki sıklıkla ihmal edilmektedir. Bu nedenle düzenli kontroller yapılmalıdır. Diş sağlığı, yaşlının dengeli beslenmesi için kritik öneme sahiptir. Bu alanda yaşanan sorunlar mutlaka çözülmelidir.”

SAĞLIKLI BESLENME

“Sağlıklı yaşamanın temel bileşenlerinden biri dengeli beslenmedir. Yaşlı bireylerin fiziksel değişiklikleri, beslenme gereksinimlerini öne çıkarır. Önerilen dengeli beslenmeye uyulmalıdır. Özellikle protein açısından zengin gıdaların tüketimi önemlidir. Doktorun önerdiği şekilde protein alımını artırmak gerekir. D vitamini ve kalsiyum açısından zengin gıdaları tüketmek de önemlidir. Günün en önemli öğünü kabul edilen kahvaltı ise asla atlanmamalıdır. Lif bakımından zengin gıdalar, kabızlık sorunları yaşayan yaşlılar için elzemdir.”

 

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı Prof. Dr. Sevgi Aras'tan geldi

SU TÜKETİMİ

“Yeterli su alımı da kritik bir konudur. Yaşlanma ile birlikte susama hissi azalır. Vücut su ihtiyacını hissettirmediğinden yaşlılar susuz kalabilir. Susuz kalmanın sonuçları böbrek rahatsızlıklarından kalp hastalıklarına kadar uzanabilir. Kişinin kilosuna göre belirlenen su tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerekir”

DÜZENLİ EGZERSİZ

“Sağlıklı yaşlanmanın olmazsa olmazı egzersizdir. Egzersiz, tüm hastalıklarda önemli bir rol oynar. Kalp damar hastalıklarından demansa kadar egzersizin etkisi büyüktür. Tempolu yürüyüş, yüzme ve kas güçlendirme egzersizleri önerilmektedir. Egzersiz rutin haline getirilmelidir”

 

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı Prof. Dr. Sevgi Aras'tan geldi

AŞILANMA

“Aşılanma sadece çocuklar için değil, yaşlılar için de hayati önem taşır. Yaşlılara önerilen aşıların düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Grip, zatürre, zona gibi aşılar, yaşlının diğer kronik hastalıklarının olumsuz ilerleyişini engelleyebilir.”

DÜZENLİ DOKTOR KONTROLÜ

“Yaşlı bireyler, şeker, tansiyon, akciğer, kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, hormonal sorunlar ve kanser gibi kronik hastalıklar açısından risk altındadır. Bu hastalıkların takibi ve erken tanı için düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.”

 

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı Prof. Dr. Sevgi Aras'tan geldi

Kaynak : mavikadin.com
Editör : Elif Demirtaş Bilir
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...