Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Turşunuz böyle gözüküyorsa onu asla yemeyin! Turşu kurarken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Mavi Kadın>Yaşam>Turşunuz böyle gözüküyorsa onu asla yemeyin! Turşu kurarken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Soğuk kış aylarının vazgeçilmezi olan turşular, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında önemli bir yer tutar. Ancak turşu yaparken veya saklarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Turşuları kurarken uzman isim üstünde oluşabilecek beyazlamalara karşı uyarıda bulunuyor. Peki, sağlığı olumsuz etkileyen bu duruma karşı turşu kurarken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte cevabı…

Turşu, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri ve birçok yemekle harika bir uyum sağlar.
Turşu, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri ve birçok yemekle harika bir uyum sağlar.

Turşu, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri ve birçok yemekle harika bir uyum sağlar. Sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu hastalıklara karşı koruyan bir besin olarak da öne çıkar. Meyve ve sebzelerle binlerce farklı çeşidi bulunan turşunun en popüler olanları biber, salatalık,  pancar, fasulye, havuç, lahana gibi çeşitleridir. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş, turşunun sağladığı sayısız faydayı ve son bilimsel araştırmalarla kanıtlanan kanserle savaşım potansiyelini vurguluyor. Ancak turşu yaparken veya saklarken yapılan hatalara dikkat etmek önemlidir. 

Ece Öneş, turşunun sağlığımıza faydaları  vurgularken, aynı zamanda turşu yaparken, saklarken veya tüketirken yapılan hataların yararlı bakteriler yerine zararlı bakterileri artırabileceğine dikkat çekiyor. Son bilimsel araştırmalar, turşunun kansere karşı koruyucu etkileri olabileceği yönünde umut veriyor. Ancak turşu, doğru yöntemlerle hazırlanmadığında veya saklanmadığında sağlığımızı tehlikeye atabilir. Ece Öneş, bu noktada önemli uyarılarda bulunuyor. İşte turşu yaparken ve saklarken aklınızda bulundurmanız gereken bazı öneriler ve uyarılar.

TURŞU KURARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER? 

Uzman diyetisyen Öneş, turşu yaparken, saklarken ve tüketirken dikkat etmeniz gereken 10 önemli kuralı açıklıyor:

  • Kullanacağınız meyve ve sebzelerin taze ve sağlam olduğundan emin olun. Çürümüş veya bozulmuş malzemeler kullanmak sağlığınıza zarar verebilir.
  • Kullandığınız suyun temiz ve kaynatılmış olduğundan emin olun.
  • Temizlik kurallarına uyun. Araç gereçlerinizin temizliğine dikkat edin.
  • Malzemeleri yıkarken sirke veya tuz kullanabilirsiniz. Bu, yüzeydeki mikropları öldürmeye yardımcı olur.
  • Tuz miktarını ölçülü bir şekilde kullanın. Fazla tuz turşunuzun fazla tuzlu olmasına yol açabilir.
  • Turşularınızın fermantasyon sürecini düzenli olarak kontrol edin. Fazla veya eksik fermantasyon, turşunun kalitesini etkileyebilir.
  • Turşuları saklarken temiz ve kuru kaplar kullanın. Kapakları sıkıca kapatın ve hava almamasını sağlayın.
  • Turşularınızı uygun sürelerde tüketmeye çalışın. Uzun süre bekleyen turşular kalite kaybına uğrayabilir.

UYGUN SICAKLIK VE UYGUN SÜREDE BEKLETİN

Turşu yapımının ardından, olgunlaşma sürecini sağlamak için karanlık bir yerde ve 18-20 derece sıcaklık aralığında beklemesi gerekiyor. Eğer sıcaklık 20 derecenin üzerine çıkarsa, zararlı bakterilerin hızla çoğalma riski artabilir. 18 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise turşu oluşumu yavaşlar. Tam lezzet ve kalite için genellikle 4-6 hafta bekletmek idealdir.

Turşunuz böyle gözüküyorsa onu asla yemeyin! Turşu kurarken dikkat edilmesi gerekenler neler?

BEYAZ KATMANI İZLEYİN

Meyve veya sebzeleriniz fermantasyon sürecine başladığında, üst yüzeyde oluşan beyaz tabakanın izlenmesi son derece önemlidir. Bu beyaz tabaka görüldüğü anda hemen temizlenmelidir. Aksi takdirde küf oluşumu başlayabilir ve bu, turşunun bozulmasına yol açabilir. Eğer yeterli miktarda tuz eklenmediyse veya uygun sıcaklıkta bekletilmiyorsa, beyaz katmanın ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

TURŞUYU TÜKETİRKEN DİKKAT!

Uzman Diyetisyen Ece Öneş, son olarak şu uyarılarda bulundu: "Turşu sağlık için faydalı olsa da, tuz içeriği yüksek bir gıdadır ve sodyum bakımından zengindir. Örneğin, 100 gram beyaz lahanada yaklaşık 12 mg sodyum bulunurken, 100 gram lahana turşusunda yaklaşık 300 mg sodyum vardır. Bu nedenle hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, ödem veya mide problemleri gibi sağlık sorunlarınız varsa, turşuyu aşırı tüketmek yerine ölçülü bir şekilde tüketmek daha uygun olacaktır."

Kaynak : Yasemin.com
Editör : Ceren Erdoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...