Uykusuzluğa neden olan stres için ne yapmalı? Uzmanlar açıkladı bu yöntemlerle kısa sürede kurtulun!
Stres ve uykusuzluk, günümüzde insanların en sık karşılaştığı sorunlar arasında bulunmaktadır. Stres, uykuya dalmada zorluk çekmek de dahil olmak üzere çeşitli fiziksel ve psikolojik problemlere yol açabilir. Ayrıca uyku, stres nedeniyle kesintiye uğrayabilir. Bu durumdan kurtulmak için uzmanların tavsiyelerini sizler için derledik. İşte uykusuzluğa neden olan stres için ne yapmalı sorusunun cevabı...
Stres, bir bireyin riskli olarak değerlendirdiği bir durumun meydana gelme olasılığı karşısında ortaya çıkan ve endişe meydana getiren bir durumdur. Aslında stres, herkesin yaşamında bulunan bir olgudur ama burada esas olan, stresle başa çıkabilme becerisidir.
STRESİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
İnsanın mental sağlığındaki en küçük aksaklıklar bile uykuya dalma sorunlarına yol açabilir. Kişi stres yaşadıkça uyuyamaz hale gelir ve uykusuz kalan bireyler daha fazla stres yaşar. Travma sonrası stres bozukluğu ve anksiyete bozukluğu olan kişiler için uykuya dalmak daha da zorlayıcı olabilir. Olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak onlar için güçtür ve bu nedenle uyuyamazlar.
Stresin Duygusal Belirtileri: Motivasyon eksikliği, daha önce keyif veren şeylerden artık keyif almama, huzursuzluk, umutsuzluk ve ani öfke patlamaları.
Stresin Davranışsal Belirtileri: Uyku düzensizlikleri, yeme alışkanlıklarında değişiklikler (aşırı ya da az yeme) ve tırnak yeme davranışıdır.
STRES VE UYKU BOZUKLUĞUYLA NASIL BAŞA ÇIKARIZ?
Uykusuzluğa neden olan stres ile başa çıkmak için uzmanlar bazı tavsiyerlerde bulunuyor. İşte strese bağlı uyku bozukluğu için yapılması gerekenler;
Uykuya yatma ve uyanma saatlerimiz sabit olmalıdır. Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmalıyız.
Stresle başa çıkmanın en etkili yollarından biri, günlük tutarak hislerimizi ve duygularımızı yazıya dökmektir.
Günlük program yapmak ve böylece yaşamımızı düzenlemek, stres seviyemizi kontrol etmemize yardımcı olacaktır.
Stresi yönetme konusunda her zaman bir “B planına” sahip olmak önemlidir. Örneğin: Bu işi kaybedersem, başka bir alanda çalışabilirim diyebilmeliyiz. Kendimizi farklı alanlarda da geliştirmeli, yalnızca tek bir konuya odaklanmamalıyız.
Akşam 6’dan sonra çay ve kahve gibi kafein içeren içecekleri tüketmemeliyiz. Kafeinin sizi etkilemediğini düşünebilirsiniz ama kafeinin uykuyu kaçırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Yatağımızı yalnızca uyumak amacıyla kullanmalıyız. Uyku öncesinde yatakta televizyon izlememeli veya atıştırmalık tüketmemeliyiz.
Akşamları koltukta televizyon izlerken uyuyakalmak yerine, belirlediğimiz uyku saatimizi beklemeliyiz. Zamanı geldiğinde yatağımıza geçmeliyiz.
Yatmadan önce telefonla vakit geçirmemeliyiz. Araştırmalar, mavi ışığın uykuya olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir.
Uyku öncesinde yarım saat kitap okuyarak zihnimizi dinlendirebiliriz.
Her gün az da olsa egzersiz yapmak, hem vücudumuzu rahatlatır hem de gece uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Editör : Sema Acar