Kabızlıkla vedalaştıran yüzyıllık yöntem! Sabah aç karnına zeytinyağı tüketirseniz
Kabızlık bebeklikten yaşlılığa her yaşta görülebilen, yaygın karşılaşılan bir sağlık sorunu. Zeytinyağı gibi yağlar müshil ilaçlarına sağlıklı ve doğal alternatifler arasında yer alıyor. Peki zeytinyağı kabızlıktan kurtulmak için nasıl kullanılır?
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü) kabızlığı haftada üçten az bağırsak hareketi, dışkının sert ve kuru olması, dışkılama esnasında zorlanma ve ağrı olarak tanımlıyor.
KABIZLIKLA VEDALAŞMANIN YOLLARI
Tüm bunların sonucunda dışkı bağırsaklarda kolayca hareket edemiyor.
Zeytinyağı dışkıyı yağlandırıp, bağırsakları yumuşatarak dışkının kolay hareket etmesine yardımcı oluyor, kabızlıktan kurtulmakta etkili ve güvenli bir yol olarak tercih edilebiliyor.
Zeytinyağının kabızlığa iyi geldiği araştırmalar ile de ispatlandı.
Journal of Renal Nutrition'da 2015 Ocak sayısında yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar günlük zeytinyağı tüketiminin hemodiyaliz hastası olan kişilerde kabızlık semptomlarının çoğunu iyileştirmede etkili olduğunu tespit ettiler.
Günlük doz 4 mililitreden (1 tatlı kaşığından) başladı ve ihtiyaç duyuldukça artırıldı. Araştırmada, zeytinyağı, keten tohumu yağı ve mineral yağının, araştırmaya katılan 50 kişide kabızlığı etkili bir şekilde giderdiği görüldü.
Revista Espanola De Enfermedades Digestivas’da 2006 Haziran ayındaki 50 yaş üstü 445 kişi ile yapılan araştırmada haftada 3'ten fazla büyük abdeste çıkan kişilerin zeytinyağı tüketiminin daha yüksek olduğu bulundu.
KABIZLIĞA ANINDA ÇÖZÜM ZEYTİNYAĞI NASIL KULLANILIR?
ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı (United States Department of Health and Human Services) kabızlığı haftada üç kez büyük abdeste çıkamama ve dışkılama yapıldığında dışkının sert, kuru ve ağrılı olması gelmesi olarak tanımlıyor.
Medicine (Baltimore)’da 2018 Mayıs ayında geçen kabızlıkla ilgili literatür incelemesinde yetersiz sıvı alımı, beslenmede lifli gıda eksikliği, hareketsiz yaşam, stres, kaygı depresyon ve büyük abdesti tutmanın kronik kabızlık nedenleri arasında yer aldığı geçiyor.
Kabızlık için zeytinyağı gibi doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Kabızlık için zeytinyağını şu yöntemlerden dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz:
1.Yöntem
- Sabah uyandığınızda 1 yemek kaşığı zeytinyağını şurup gibi için, şifa bulana kadar buna devam edin. Zeytinyağı alımından sonra 1 saat boyunca su içmeyin. Şayet kabızlığınız geçmediyse akşam yemeğinden bir saat önce de 1 yemek kaşığı zeytinyağı içmeye başlayın.
2.Yöntem
- 2 su bardağı inciri kaseye koyun, içerisine 10-12 adet incir katın. Her sabah aç karına zeytinyağlı incirden tüketin.
3.Yöntem
- Salatalarınıza limon suyu ile zeytinyağını ekleyip öyle tüketin.
4.Yöntem
- Bir su bardağı portakal suyuna bir yemek kaşığı zeytinyağı katıp, sabahları aç karnına için.
5.Yöntem
- Bir yemek kaşığı zeytinyağına bir tatlı kaşığı limon suyu katıp bunu için. Yahut bir dilim limona bir yemek kaşığı zeytinyağı döküp bunu da yiyebilirsiniz.
6.Yöntem
- Bir bardak ılık süte bir yemek kaşığı zeytinyağı katıp sabah aç karnına bunu için.
7.Yöntem
- Kabızlıkla mücadele için zeytinyağı ile karnınıza masaj yapabilirsiniz.
International Journal of Community Based Nursing & Midwifery’de 2021 Ekim sayısında yaşlılarda kabızlık için karna zeytinyağı ile masajın etkisi araştırıldı, kabızlık ortalama puanının zeytinyağı grubunda, karna suyla masaj yapılmasına kıyasla daha az olduğu görüldü, araştırma sonunda kabızlık için karna zeytinyağı ile masaj tavsiye edildi.
8.Yöntem
Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile bir tatlı kaşığı badem yağını karıştırıp bu şekilde tüketebilirsiniz. World Journal of Gastroenterology’da 2012 Eylül ayındaki çalışmada zeytinyağı ve tatlı badem yağının birleştirerek kullanılmasının dışkıyı daha yumuşak hale getirebileceği iddia edildi.
Gastrointestinal Endoscopy’de 2009 Eylül sayısındaki araştırmaya göre zeytinyağındaki yağlar bağırsaklarda kayganlaştırıcı vazifesi görerek dışkının bağırsakta sorunsuz bir şekilde geçmesini sağlıyor.
Zeytinyağının yanı sıra kabızlığa iyi gelen şu yöntemleri uygulamaya devam etmeli:
BOL SU İÇİN
- Az su içme alışkanlığı kabızlığın en yaygın nedenlerinden. Günde 2-3 lt su içerek kabızlıkla mücadele edebilirsiniz.
LİFLİ BESİNLER TÜKETİN
- Uzmanlar kabızlığın tedavisinde bol miktarda lif alımını öneriyor. Yapraklı yeşillikler, sebzeler, tam tahıllar, keten tohumları, meyveler lif açısından zengin besinlerdir.
PROBİYOTİK TÜKETİN
- Probiyotik açısından zengin besinler tüketmek veya günlük probiyotik takviyesi almak , sağlıklı ve dengeli bir bağırsak mikrobiyomunu desteklemeye yardımcı olup kabızlığı önleyebilir.
HAREKET EDEN
- Hareketsiz yaşam sürmek kabızlığın bir diğer yaygın nedeni sayılıyor. Her gün düzenli spor yaparak en azından her gün 1 saat yürüyerek kabızlığa meydan okuyabilirsiniz.
TAKVİYE KULLANIMI
- Magnezyum sitrat gibi bazı takviyeler sindirim sisteminin çalışmasını destekleyip kabızlığa iyi gelebiliyor. Doktorunuza danışarak su ile karıştırıp toz magnezyum tüketebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞI KAKAYI YUMUŞATIR MI?
Zeytinyağı kakayı yumuşatıp bağırsakları tamamen boşaltmayı kolaylaştırıyor.
ZEYTİNYAĞI BAĞIRSAKLARI TEMİZLER Mİ?
Zeytinyağı bağırsaklardaki iyi bakterileri artırıp bağırsakları temizlemeye yardımcı olabiliyor.
Bifidobakteriler, sağlıklı bir insanın mide ve bağırsak florasında bulunan iyi bakteri çeşididir. The Journal of Nutritional Biochemistry'da 2021 Ağustos ayında yer alan çalışmaya göre zeytinyağı tüketimi bağırsak mikrobiyotasındaki Bifidobacterium cinsi bakteri sayısını artırıyor.
ANINDA TUVALETE ÇIKARAN YİYECEKLER NELERDİR?
Nutrients'da 2021 Eylül'de kronik kabızlıkta beslenme üzerine yapılan araştırmada kivi, armut, elma, kayısı, kuru erik, ve incir kabızlık tedavisinde önerilen besinler arasında yer aldı.
Bu besinler büyük abdeste çıkarmayı kolaylaştırabiliyor.
Editör : Selma Yenidoğan