Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ebeveynleri trend telaşı sardı, her 'adım'ı kutlayan anne babaların sayısı patladı

Mavi Kadın>Anne çocuk>Ebeveynleri trend telaşı sardı, her 'adım'ı kutlayan anne babaların sayısı patladı

Ebeveynlik hiç durmayan, sürekli gelişen bir süreç. Zamanla ebeveynlik stilleri değişir, zamana uyum sağlar ve ilerlemeyi sabırsızlıkla bekler. Her ebeveynin aklındaki soru aynı: Doğru mu yapıyorum? Günümüzdeki trendler neler ve neden önemli?

Ebeveynleri trend telaşı sardı, her 'adım'ı kutlayan anne babaların sayısı patladı

Ebeveynlik uygulamaları, yıllar içinde birçok dönüşüm geçirdi. Toplumsal bilincin büyük değişimleri, teknolojideki ilerlemeler ve küresel ekonomik koşullardaki değişiklikler, ebeveynlik stillerini yeniden şekillendirmede önemli roller oynuyor. 

Bu dramatik değişikliklerin arkasındaki tetikleyici faktörler, geleneksel çekirdek aile yapısının ötesine geçiyor. İklim değişikliği, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık gibi konular, dikkate değer etkiler oluşturuyor.

Bugün ebeveynler, bu önemli 21. yüzyıl zorluklarını göz önünde bulundurarak ebeveynlik stillerini şekillendiriyorlar. Ayrıca, teknolojideki ilerlemelerin ebeveynlik dünyasını önemli ölçüde etkilediği açık. Peki günümüzün ebeveynlik trendleri ve bunların çocuklar üzerindeki etkileri neler? İşte 2024’ün ebeveynlik trendleri.

KÜÇÜK BAŞARILAR (INCHSTONES)

Doğum günleri ve mezuniyetler gibi büyük dönüm noktalarını kutlamayı biliyorsunuz, ancak Pinterest’in 2024 raporuna göre, ebeveynler çocuk yetiştirmenin tüm mini başarılarını kutlayarak işleri yeni bir seviyeye taşıyor.

Bebeğin ilk dişi mi çıktı? İşte bir cupcake. Tuvalet eğitimi başarıyla tamamlandı mı? Ekstra serpmeler lütfen.

Pinterest uygulamasının kullanıcılarının gerçek arama verilerinden oluşturduğu rapora göre şu aramalarda artış kaydedildi:

Okul yıl sonu parti fikirleri (yüzde 90 arttı), aylık dönüm noktası fikirleri (yüzde 90 arttı), bebek isim verme töreni (yüzde 35 arttı), tuvalet eğitimi ödülleri fikirleri (yüzde 100 arttı), ilk dişim partisi (yüzde 40 arttı). Ebeveynler artık çocuklarının gelişim basamaklarındaki her adımı kutlamaya değer bir olay olarak görüyor.

Ebeveynleri trend telaşı sardı, her 'adım'ı kutlayan anne babaların sayısı patladı

PAYLAŞIMLI EBEVEYNLİK 

Çocuklarıyla ilgili içerikleri sosyal medyada aşırı paylaşan ebeveynleri tanımlayan bir terim olan paylaşımlı ebeveynliğin tehlikeleri yıllardır yazılıyor. Big Little Feelings'ten Kristin Gallant ve Annalee Grace gibi yüksek profilli ebeveynlik uzmanları ve içerik üreticileri, anne babalara çocuklarının görüntülerini sosyal medya hesaplarından kaldırmalarını tavsiye ediyor. 

Yapay zeka tarafından oluşturulan görüntülerle ilgili artan endişeler, yüz tanıma ve kişisel verilerin ticari kullanımı mevcut endişelerle birleştiğinde gelecek yıl sosyal medyada daha az çocuk görüntüsü göreceğimiz anlamına geliyor.

'Sharenthood' kitabının yazarı Leah Plunkett, NewsNation Live'a şunları söyledi:

"Mevcut yapay zeka araçları ve ortaya çıkanlar, gerçek çocukların fotoğraflarına dayalı olarak gerçekçi görüntüler üretme konusunda oldukça sofistike. Bu yüzden ebeveynlerin, büyükanne ve büyükbabaların, teyzelerin, amcaların, öğretmenlerin, antrenörlerin ve diğer güvenilir yetişkinlerin şu anda atabilecekleri en iyi adım adım, paylaşımlı ebeveynliği sınırlamak veya durdurmaktır."

BİRAZ COOL OL

Çocuğunuzun her hareketini izlemek, kırılması gereken bir milenyum ebeveynlik alışkanlığıdır. Oyuncu Jennifer Garner, NBC’nin "Today" programına "Etrafta olmak istiyorum. Ama biraz iyi huylu ihmalden muzdarip olmalarının da sorun olmadığını düşünüyorum” diyor.

Bu, çocuklarınızı tamamen görmezden gelmek anlamına mı geliyor? Tabii ki hayır. Ancak, yoğun ebeveynlik tarzlarından bir adım geri çekilip, çocuklarınızın, aslında, çocuk olmalarına izin vermek anlamına geliyor.

Araba yolculuğunda sıkılmalarına izin verin, tablete uzanmak yerine ya da ödevlerini onlar için yapmak yerine bir dersten kalmalarına izin verin. "Hayatları kendilerine ait" diyen Garner "Onların hayatlarını yaşamaya çalışmıyorum ve benimkini sevdiğimi görmelerinden rahatsız değilim" ifadelerini kullanıyor.

YENİ YERİNE VINTAGE

Vintage, retro, eski tarz… Ne derseniz deyin, geçmiş geri döndü ve her zamankinden daha havalı. Örnek olarak: Yıllık Trendi (kullanıcıların 90'larda liseden mezun olsalar nasıl görüneceklerini hayal etmelerine imkan tanıyan bir uygulama) 2023'te en çok trend olan Google aramalarından biriydi. Ve Instagram’ın 2024 trend raporuna göre, Z kuşağı yeni kıyafetler almaktan çok, kıyafetlerini tekrarlamaya ve yerel olarak alışveriş yapmaya en yatkın kuşak.

"İkinci el alışveriş, vintage ve miras" 2024 yılının en popüler moda trendlerinden biri olarak öne çıkıyor. Oyuncu David Oyelowo New York Times'ın 2024 kültürel trendler tahmin yazısında bu durum için "Ben büyürken, her şey yeni [Air] Jordan'lar demekti. Ama dört çocuğum da ikinci el kıyafet kutusuna girmek için sabırsızlanıyor" diyor.

Bu yüzden, havalı anne puanları için, bu tatil sezonunda çocuğunuza yeni bir kazak hediye etmeyin ve onu yerel ikinci el mağazasına götürün.

Ebeveynleri trend telaşı sardı, her 'adım'ı kutlayan anne babaların sayısı patladı

STİLİNİZ ONLARI NASIL ETKİLİYOR

Birçok kişi, ebeveynlik stillerinin bir çocuğun kişiliğini geliştirmede etkili olduğuna inanır. Yapılan araştırmalar, belirli stiller ile davranış, sosyal yetkinlik ve akademik performans sonuçları arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.

Otoriter ya da izin verici olsun, her bir yaklaşımın çocuk üzerinde benzersiz potansiyel etkileri var.

Örneğin, otoriter bir ortamda yetişen çocuklar, bağımsızlık ve disiplinin dengeli bir karışımını sergileyerek sosyal ve akademik alanlarda başarı gösterebilirler. Öte yandan, izin verici bir ebeveynlik stiline maruz kalan çocuklar, daha özdenetimli olabilirler ancak otorite eksikliği ile ilgili zorluklarla karşılaşabilirler.

ÇOCUĞUNUZUN İHTİYAÇLARINA UYGUN EBEVEYN OLUN

Çocuklar, geniş kişilik ve ihtiyaç yelpazesiyle doludur ve asla tek tip bir durum herkes için geçerli değildir. Bir çocuk için etkili olan bir ebeveynlik stili, bir diğeri için aynı sonucu vermeyebilir. Esasen, çocuğun kişiliği ve ihtiyaçları, benimsenen ebeveynlik stilini şekillendirmelidir.

Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarına uyum sağlamak, duygusal büyümeyi teşvik eder, özgüveni ve dayanıklılığı besler ve genellikle daha sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisini teşvik eder.

Peki, ebeveynlik stilinizi çocuğunuzun ihtiyaçlarına nasıl doğru şekilde uyarlayabilirsiniz?

Ebeveynleri trend telaşı sardı, her 'adım'ı kutlayan anne babaların sayısı patladı

Öncelikle, çocuğunuzun mizacını tanımak, onların güçlü yönlerini beslemenizde ve zayıf yönlerini yönetmenizde size yol gösterir.

Farklı durumlara verdikleri tepkileri gözlemleyerek ve buna göre ebeveynlik yaparak, çocuğunuza özgü bir uyum sağlar. Ayrıca, çocuğunuzla daha işbirlikçi bir iletişim tarzı benimsemek, onların perspektifini içeren açık bir sohbet ortamı oluşturur.

Büyük resimde, her çocuk ve her ebeveyn benzersizdir. Ebeveynlik yöntemlerinizin çocuğunuzun gelişimi üzerindeki derin etkisini kabul etmek, onların iyi yuvarlanmış bireyler olarak büyümelerini sağlamak için ilk adımdır.

Kaynak : Mavikadın, hireandfireyourkids.com
Editör : Fatma Zeybek
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...