Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebeğe emzik ne zaman verilmeli, zararları neler? Emzik yaşı kaç? Yeni annelere pratik tüyolar

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebeğe emzik ne zaman verilmeli, zararları neler? Emzik yaşı kaç? Yeni annelere pratik tüyolar

Anneye rahatlık veren emziğin zararları var mı? Hangi bebeklere emzik verilmeli? Emziğin yaş sınırı nedir? Bebek emziğini ne zaman bırakmalı? Bunlar annelerin cevabını merak ettiği sorular arasında. Emzik kullanımında çoğu şeyi yanlış biliyor obilirsiniz. İşte uzman isimden doğru cevaplar...

Bebeğe emzik ne zaman verilmeli, zararları neler? Emzik yaşı kaç? Yeni annelere pratik tüyolar

Yeni anne olanların en çok merak ettiği konulardan biri de emzik kullanımı! Peki bebeğe kaç aylıkken emzik verilmeli? Emziğin zararları var mı? Emzik nasıl bıraktırılır? İşte yeni anneleri yakından ilgilendiren emzik kullanımına dair önemli bilgiler...

Bebeğe emzik ne zaman verilmeli, zararları neler? Emzik yaşı kaç? Yeni annelere pratik tüyolar

EMZİK HANGİ DURUMLARDA VERİLİR?

Uzman Dr. Cihangir Ertekin'in YouTube kanalından verdiği bilgilere göre; Emzik, bebeklerin oral dönemlerinde yani 1-1,5 yaş arası ağızlarıyla keşfetme ve rahatlama ihtiyacını karşılamak için önemli bir araç.. Bebekler, ağızlarıyla emme hareketi yaparak haz duygusu yaşarlar. Bu nedenle, emzik bazı bebekler için rahatlatıcı bir unsur olabilir.

Bebeklerin karakterleri farklılık gösterir. Pamuk gibi sakin olan bebeklerde genellikle uyku sorunları, ağlama krizleri veya huysuzluk gibi problemler olmuyor. Bu tür bebeklere emzik vermek zorunda değilsiniz. Ancak, ağlama krizleri, huysuzluk ve uykuya dalma sorunları yaşayan bebeklerde emzik, bu sorunları hafifletmek için bir çözüm olabilir.

Bebeğe emzik ne zaman verilmeli, zararları neler? Emzik yaşı kaç? Yeni annelere pratik tüyolar

EMZİK NE ZAMAN VERİLİR?

Bebeğiniz ağzıyla bir şeyler arıyorsa, parmağını, elini veya elbise parçalarını emiyorsa, emzik verme zamanı gelmiş demektir. Eğer bu süreçte geç kalırsanız, bebek parmak emmeye alışabilir ve emziği reddedebilir. Bu nedenle, parmak emme alışkanlığı gelişmeden emzik vermek önemlidir.

EMZİĞİN FAYDALARI

Anne Sütü İle İlişki: Bazı bebekler, anne göğsünü emme alışkanlığı nedeniyle emziği uzun süre kullanabilir. Bu durum, annede yorgunluğa yol açabilir ve Prolaktin hormonu seviyesini düşürerek anne sütünü azaltabilir. Emzik, bu durumda bebeğin rahatlamasına yardımcı olur ve anne sütü üretimini artırabilir.

Melatonin Hormonu: Emzik, melatonin hormonunu artırır. Melatonin, mutluluk ve sakinlik hormonu olarak bilinir ve emzik emen çocukların ağlama krizlerini geçirmelerine yardımcı olur. Ancak, melatonin uyku süresini uzatmaz.

Bebeğe emzik ne zaman verilmeli, zararları neler? Emzik yaşı kaç? Yeni annelere pratik tüyolar

UYKUDA EMZİK VERİLİR Mİ?

Çocuğunuz uyuduktan sonra emziği ağzından almalısınız. Eğer çocuk, uyku sırasında emzikle uyumaya alışırsa, her uyandığında emziği arayacak ve sizi rahatsız edecektir. Emzik, uyanıkken verilmelidir; uykuda verilmemeli.

İLK AYDA EMZİK VERİLİR Mİ?

İlk bir ay içinde emzik vermekten kaçının. Bu süre zarfında bebek, anne göğsüne alışmalıdır. Emzik kullanımı, emme sürecinde karmaşaya yol açabilir.

Diş Gelişimi: 9-12 aylıkken dişler çıkmaya başladığında emziği mümkünse bırakmaya çalışın. 1,5 yaşından sonra emziğin bırakılması önemli; aksi takdirde diş ve damak yapısında bozukluklar (ortodontik sorunlar) gelişebilir.

Enfeksiyon Riski: Emzik, orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir. Emzik sık sık yere düşebilir; bu nedenle, yeterli temizlik yapılmadan verilmemelidir. Emziği, iyice yıkadıktan sonra 10-15 dakika kaynatmak önerilir. Temiz bir yedek emzik bulundurmak da faydalıdır.

Bebeğe emzik ne zaman verilmeli, zararları neler? Emzik yaşı kaç? Yeni annelere pratik tüyolar

EMZİK KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bağlama İhtimali: Emzik, çocuğun elbisesine veya boynuna bağlanmamalıdır; bu durum boğulma riskine yol açabilir.

Tatlandırıcılar: Emziğin ucuna pekmez gibi tatlandırıcılar sürmek doğru değildir. Bu, diş çürüklerine neden olabilir ve çocuğun tatlıya alışmasına yol açar

Emziğin Durumu: Emziğin ucunun sağlam olduğundan emin olun. Eskimiş veya parçalanmış emzikler kullanmayın.

EMZİK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ortodontik emzikler tercih edilmeli.. Emziğin geniş halka kısmı 3,5 cm’den küçük olmamalı; aksi takdirde boğulma riski var.

Malzeme: Tek parça ve silikon emzikler tercih edilmeli.  Kauçuk emzikler, kaynatma ile bozulma riski taşır.

EMZİĞİ BIRAKTIRMA YÖNTEMLERİ

Emziği, beslenmeden sonra bıraktırmak en iyi yöntem. Ani bir bırakma önerilmez. Eğer çocuğunuz birkaç gün emzik almazsa, bunu unutur ve sorun yaşamazsınız.

Not: Bebeğinizle ilgili yaşadığınız sorunlar için öncelikle doktorunuza başvurunuz. 

Kaynak : Mavi Kadın, Dr. Cihangir Ertekin YouTube Kanalı
Editör : Ayşe Aslan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...