Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

YÖK'ten sürpriz kararlar üst üste geldi: İkinci öğretim kaldırıldı, kontenjanlar düşürüldü

Mavi Kadın>Yaşam>YÖK'ten sürpriz kararlar üst üste geldi: İkinci öğretim kaldırıldı, kontenjanlar düşürüldü

Üniversiteye giriş sınavı YKS sonuçları ve tercihler beklenirken YÖK kritik iki karara imza attı. Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kapatılırken bazı bölümlerde kontenjanlar düşürüldü.

YÖK'ten sürpriz kararlar üst üste geldi: İkinci öğretim kaldırıldı, kontenjanlar düşürüldü

Ünivirsite adaylarının gözleri, haftaya açıklanması beklenen Yüksek Öğretim Geçiş Sınavı (YKS) sonuçlarında. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla tercih maratonu başlayacak. Kritik süreçte Yüksek Öğretim Kurulu'ndan (YÖK) kritik iki karar geldi.

YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığı bilgisini paylaştı.  Özvar ayrıca Vakıf üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının içeriğinde de değişiklik yapılabileceğini ifade etti. 

YÖK'ten sürpriz kararlar üst üste geldi: İkinci öğretim kaldırıldı, kontenjanlar düşürüldü

Özvar, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir." 

Özvar, vakıf üniversitelerinin gelecek sene için planlamalarını buna göre düzenlenmesini istediğini belirtti. Geçtiğimiz yıl 1.308 adet ikinci öğretim programına yaklaşık 80 bin öğrenci yerleşmişti.

BAZI BÖLÜMLERDE KONTENJAN AZALDI

Bu sene YKS kontenjanlarında yaklaşık bu kadar düşüş olacağı anlamı taşıyor. Eczacılık, psikoloji, mimarlık beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlarda kontenjanları azaltma kararı da alındı.

PROGRAMLARIN KALİTESİ ARTACAK

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar,  259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda, "Üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur" dedi.
YÖK binasında gerçekleştirilen 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda YÖK Başkanı Erol Özvar toplantının açılışında erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi anlayışıyla yola çıktıklarını söyleyerek "Ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, "Kapasitemiz hızla artarken, ülkemizde yükseköğretime erişim talebi de güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu yoğun ve güçlü talebe doğru politikalarla yanıt vermek önceliklerimizden birisidir" diye konuştu.

YÖK'ten sürpriz kararlar üst üste geldi: İkinci öğretim kaldırıldı, kontenjanlar düşürüldü

AMAÇ TYÇ LOGOLU ÜNİVERSİTE SAYISINI ARTIRMAK

YÖK Başkanı Özvar,  bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu’nun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacağını hatırlatarak 109 üniversitenin 898 programının TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu ifade etti. 
Bu logonun yükseköğretim mezunlarına uluslararası bazı avantajlar sağladığını belirten Özvar, mezunların diplomalarının yurt dışında daha hızlı tanınır olacağını söyledi. Özvar ayrıca TYÇ logosuna sahip yükseköğretim kurumlarının sayısını artırmak istediklerini ekledi. 

İSTİHDAM DENGESİ SAĞLANACAK

Yükseköğretim Kurulu olarak gelecek dönem için belirledikleri vizyonun önemli başlıklarından birini de istihdama duyarlılığın oluşturduğunu ifade eden Özvar, "İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz" dedi.

Alınan karar doğrultusunda gelecek yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına ‘ikinci üniversite’ kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini söyleyen Özvar, "Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkemizin istihdam dengesini yakından gözeterek bu kararları alıyoruz. Nitekim farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.

İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR?

Genel olarak akşam saatlerinde yapılan eğitim programlarını ifade eden ikinci öğretim aslında örgün öğretimden farksız gibi gözükse de bazı farklılıkları vardır. 

İkinci öğretim örgün öğretimi kazanamayan veya diğer yükümlülüklerinden dolayı gündüz derslere katılamayan öğrencilerin tercih ettiği bir programdır. 

Her okulun başlama saatleri farklı olsa da ikinci öğretim saatleri genellikle saat 17:00'da başlar. İkinci öğretime kayıt yapan öğrenciler örgün öğretimde okuyan kişilerle aynı sınıfta derse giremez. Ancak öğrencilerin gördükleri derslerin içeriğinde herhangi bir farklılık yoktur.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Ezgi Sezer
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...