Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Görüntüsü ve kokusuyla hayran bıraktırıyor! Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Mavi Kadın>Örgü & hobi>Görüntüsü ve kokusuyla hayran bıraktırıyor! Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Mum çiçeği yıldıza benzer minik çiçekleri ve yaydığı parfümlü kokusuyla kendine hayran bırakan bitkilerden biridir. İç mekanda yetiştirilen bu çiçeğin bakımı oldukça kolaydır. İşte mum çiçeği bakımı ve mum çiçeğine dair tüm bilgiler…

Görüntüsü ve kokusuyla hayran bıraktırıyor! Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Tropik bir bitki olan mum çiçeği son zamanlarda en çok tercih edilen iç mekan bitkilerinin arasında yer alıyor.

Dört mevsim canlı kalan yaprakları ve minik kokulu çiçekleriyle göze hitap eden bu çiçek, kokusuyla mest ediyor. İşte mum çiçeği bakımına dair tüm bilgiler… 

MUM ÇİÇEĞİ BİTKİSİ NEDİR?

Latince adı Hoya Conosa olan Mum çiçeğinin birçok alt türü bulunuyor. Yıldıza benzeyen küçük çiçekleri olan bu bitki sarmaşık gibi bulunduğu yere dolanıyor.

İlkbahar aylarında çiçeklerinin açması ile beraber etrafına parfümlü bir koku saçıyor. Hem görüntüsü hem de kokusuyla görenleri kendine hayran bıraktıran bu çiçek, bakımının kolay olması ile de tercih ediliyor.  

MUM ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Mum çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır.

Dışarıdan aldığınız mum çiçeğini ya da kendi köklendirdiğiniz mum çiçeği çeliğini derin olmayan bir saksıya dikmelisiniz.

Çünkü mum çiçeği çok köklenen ya da köklerini salan bir bitki değildir. Bu yüzden bitkiniz ne kadar büyük olursa olsun küçük ve geniş bir saksı tercih etmeniz uygun olacaktır. 

Mum çiçeğini saksıya ekerken kullandığınız toprak torf ve perlit karışımı olabilir.

Bitkinizin çok çabuk büyümesini isterseniz toprak karışımının içerisine solucan gübresi de ekleyebilirsiniz.

Mum çiçeğini ekeceğiniz saksı drenajlı olmalıdır bu sayede fazla sulama ihtimaline karşı bitkiye koruma sağlamış olacaksınız. 

Görüntüsü ve kokusuyla hayran bıraktırıyor! Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Mum çiçeğinizi ektikten sonra, saksıyı güneş alan sıcak bir ortama koyabilirsiniz.

Mum çiçeği güneş ışığını sevse de, direkt güneş ışığı almak yapraklarına zarar verebilir.

Bu yüzden aydınlık fakat doğrudan güneş almayan bir yere koymalısınız. 

İlkbahar ve sonbahar aylarında yılda iki defa olmak üzere mum çiçeğinize besin takviyesi ekleyebilir ya da sıvı gübre dökebilirsiniz.

Kökleri çok genişlemediği için sık sık saksı değişimi yapmanıza gerek yoktur. Bu nedenle yeni kök ya da sürgünleri çıktığı zaman saksı değişimi yapabilirsiniz. 

MUM ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Mum çiçeği dallarından budanarak çoğaltılabilen bir bitkidir. Mum çiçeğinizin dallarından 10 cm olarak şekilde çelikler keserek direkt olarak toprağa ekebilirsiniz. 

Bunun yanı sıra suda köklendirerek de çoğaltma işlemini yapabilirsiniz. Kestiğiniz çeliği su içerisinde bir kaba ya da cama koyarak bitkinin köklenmesini bekleyebilirsiniz. 

Mum çiçeğini çoğaltmanın diğer yolu kil bilyesine dikmektir. Kestiğiniz çeliği tıpkı toprağa diker gibi kil bilyesinin içerisine dikebilir ve köklendikten sonra istediğiniz yere ekebilirsiniz. 

Görüntüsü ve kokusuyla hayran bıraktırıyor! Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır?

MUM ÇİÇEĞİ SULAMASI NASIL OLMALIDIR?

Mum çiçeği iç mekan bitkilerinden biridir. Dolayısıyla soğuk havayı sevmez ve soğuk hava şartlarında ölebilir. Mum çiçeğini kış aylarında haftada bir kez, yaz aylarında ise 3- 4 günde bir defa sulamak yeterli olacaktır. 

MUM ÇİÇEĞİ BUDAMASI NASIL OLMALIDIR?

Mum çiçeği köküne doğru değil yapraklarına doğru gelişim gösterir. Dolayısıyla iyi bakılmış bir mum çiçeği çok hızlı büyüyebilir. Mum çiçeğiniz büyüdüğünde yapmanız gereken şey saksınızı değiştirmektir. Fakat yapraklarını azaltmak isterseniz ya da çoğaltmak isterseniz budama da yapabilirsiniz. 

Mum çiçeğini budamanın en iyi yolu bahçe makası ile dallarını kesmektir. Keseceğiniz dalların uzunluğuna siz karar verebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken temel şey, yeni sürgünlere dokunmamanız gerektiğidir. 

Kaynak : mavikadin.com
Editör : Nermin Sekmen Halil
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...