Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hangi yiyecekler küflense de yenebilir? Liste şaşırtıyor

Mavi Kadın>Keşfet>Hangi yiyecekler küflense de yenebilir? Liste şaşırtıyor

Küflenen peynirinizi atmadan önce bir kez daha düşünün! Belki de onu yiyebilirsiniz... Her küflü yiyeceğin çöpe atılması gerektiği düşüncesi nedeniyle besinler israf ediliyor. Küflü da olsa tüketilebilen yiyecekleri bilmeniz bunu engelleyecektir. İşte liste ve bilmeniz gerekenler...

Hangi yiyecekler küflense de yenebilir? Liste şaşırtıyor

Küflenmiş yiyecekler genellikle hemen çöpe gider. Çünkü her küfü zararlı biliriz. Ancak bazı yiyecekler küflü olsa da tüketilebilir. Bu durumdan haberi olmayan ev hanımları tamamen güvenli bir şekilde tüketilebilecek yiyecekleri israf edebilir. Peki, hangi yiyecekler küflü olsa da tüketilebilir?

Öncelikle bazı küflerin zararsız olmadığı gibi lezzete de katkıda bulunduklarını belirtelim. 

YİYECEKLERDE KÜF NEDEN OLUŞUR?

Yiyeceklerde küf oluşumu genellikle hava, ısı ve nem gibi uygun çevre koşullarında gerçekleşir. Küf oluşumunun bazı temel nedenleri şunlardır:

  • Küfler nemli ortamlarda büyümeyi sever. Yiyeceklerin saklandığı yerler, yüksek nem oranına sahipse, bu küf oluşumunu teşvik eder.
  • Sıcaklık da küfün büyümesinde önemli bir faktördür. Genellikle sıcak ve nemli koşullar küf oluşumunu hızlandırır.
  • Küfler havadan beslenir. Hava akışının olduğu yerlerde daha hızlı büyürler.
  • Uzun süre boyunca saklanan yiyeceklerde de küf oluşumu daha yaygındır. Çünkü küflerin gelişmesi için zaman gereklidir.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı, yiyecekleri serin, kuru ve havasız bir ortamda saklamak küflenmeyi önleyebilir.

YİYEBİLECEĞİNİZ 5 KÜFLÜ YİYECEK

Bazı küf türleri insanlar için zararsızdır ve hatta bazı yiyeceklere lezzet katar. İşte yiyebileceğiniz 4 küflü yiyecek:

Sert salam, kurutulmuş etler ve jambonlar

Sert salam, kurutulmuş etler ve bazı işlenmiş etlerin yüzeyinde oluşan küf, genellikle normal bir durumdur. Bu tür ürünleri satın aldığınızda üzerindeki küfle karşılaşmanız mümkün. Yüzeyde oluşan küfü temizleyerek ürünü güvenle tüketebilirsiniz. Küflü kısımları kesip atabilir ya da yüzeyini silerek kullanmaya devam edebilirsiniz.

Hangi yiyecekler küflense de yenebilir? Liste şaşırtıyor

Küflenmeden yapılan sert peynir

Küf oluşumu peynirlerin kalitesini etkileyebilir ve tüketim ömrünü kısaltabilir. Sert peynirlerde küf oluşumuyla karşılaştığınızda, küf noktasının en az 2,5 cm derinliğinde keserek çıkartmanız daha doğru bir yöntemdir. Böylece sağlıklı ve lezzetli peynirlerinizi koruyarak keyifle tüketebilirsiniz.

Asiago, Pecorino, Parmesan ve Cheddar gibi peynirlerde bu adımı uygularken dikkatli olmanız da yarar var. Bu tarz peynirleri keserken küf yayılmasını engellemek için bıçağın kalıba dokunmamasına özen göstermelisiniz.

Kalıpla yapılan sert peynir

Gorgonzola ve Stilton gibi mavi küflü peynirlerin üzerindeki küf noktaları, aslında özel bir lezzet kaynağıdır. Peynirler üzerinde gördüğünüz küf noktası, aslında Penicillium roqueforti veya Penicillium glaucum gibi özel küflerle kasıtlı olarak aşılanmıştır.

Küf, peynirin içinde mavi-yeşil damarlar oluşturarak hem estetik bir görünüm sağlar hem de peynire benzersiz bir lezzet ve aroma katar. Eğer bu tip bir peyniri kullanacaksanız, küf noktasının çevresinden ve altından en az 1 inç kesmekte fayda vardır. Kalıplaşmış sert peynirler kontrollü koşullarda üretildiği için, gönül rahatlığıyla tüketilebilirler.

Hangi yiyecekler küflense de yenebilir? Liste şaşırtıyor

Sert meyve ve sebzeler

Özellikle lahana, dolmalık biber, havuç gibi nemli ve yumuşak yapıdaki sebzelerde bu durum daha sık görülebilir. Bu nedenle, taze ürünleri saklarken dikkatli olmak önemlidir. Sert kabuklu meyve ve sebzelerde ise küf oluşumu daha zor gerçekleşir.

Kullanmadan önce kalıpların etrafını en az 2,5 cm kalıp noktasının çevresinden ve altından keserek temizleyebilirsiniz. Bu basit kuralı uygulayarak sağlıklı ve taze yiyeceklerinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Salamuralık zeytinler

Salamura zeytinlerde oluşan küf tabakası, geleneksel olarak bu zeytinlerin fermente edilmesine yardımcı olan iyi bakterileri barındırabilir.

KÜFLENDİĞİNDE ATMANIZ GEREKEN 5 YİYECEK

İşte küflendiğinde atmanız gereken yiyecekler:

Yoğurt ve ekşi krema

Yoğurt ve ekşi krema gibi süt ürünleri yüksek nem içeriklerinden dolayı çabuk bozulabilen gıdalardır. Bu nedenle, bu ürünlerin küflenme riski oldukça yüksektir. Yüzey altında oluşan ince, ipliksi dalları ve kökleri bulunan küf türleri, çıplak gözle fark edilmesi güç olabilir. Bu nedenle, bu tarz besin maddelerinin tüketilmemesine özen göstermek gerekir.

Hangi yiyecekler küflense de yenebilir? Liste şaşırtıyor

Süzme peynir ve krem ​​​​peynir

Süzme peynir ve krem peynir yumuşak peynirler arasında yer alır ve küflendiklerinde tüketilmemelidir. Bu durumda atılmalıdırlar. Ayrıca ufalanmış, rendelenmiş veya dilimlenmiş peynirler de saklama koşullarına bağlı olarak çabucak bozulabilirler.

Yumuşak meyve ve sebzeler

Yumuşak meyve ve sebzelerin altında oluşabilecek küf sorunu, dikkat edilmediğinde büyüyebilir ve diğer yiyeceklere de yayılabilir. Bu nedenle salatalık, domates, şeftali, çilek gibi hassas ürünleri saklarken mutlaka yüzeylerini kontrol etmek önemlidir. Aynı zamanda sebze çekmecenizde bulunan diğer yiyecekleri düzenli olarak kontrol etmek, küfün yayılmasını engellemek için önemli bir adımdır.

Hangi yiyecekler küflense de yenebilir? Liste şaşırtıyor

Ekmek ve unlu mamuller

Ekmek ve unlu mamuller, tüketirken dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta var. Bu gıdalar gözenekli yapılarından dolayı küfün yüzeyin altında da gelişebileceği bir ortam sunabilirler. Bu nedenle ekmek ve unlu mamulleri saklarken hava alabilen kaplarda muhafaza etmek, tüketim süresine dikkat etmek ve bozulma belirtileri gördüğümüzde hemen atmak gerekir.

Hangi yiyecekler küflense de yenebilir? Liste şaşırtıyor

Fıstık ezmesi, baklagiller ve fındık

Fıstık ezmesi, baklagiller ve fındık gibi besinler sağlıklı bir diyet için önemlidir. Bu ürünler doğal koruyucu madde içermedikleri için küflenme riski taşırlar. Bu nedenle ürünleri satın alırken taze ve güvenilir kaynaklardan temin etmek önemlidir. Evde saklarken ise kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek, ürünlerin dayanıklılığını artırabilir.

Kaynak : Mavi Kadın, eatingwell.com
Editör : Funda Aydın
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...