İlk aşk neden kıymetlidir? Bilim adamları madde madde açıkladı
Her şeyde olduğu gibi aşkın da ilki unutulmaz. Üzerinden yıllar geçse de hafızamızın bir kenarında tüm tazeliği ile duran ilk aşk neden kıymetlidir sorusunun cevabını bilim adamları açıkladı. İşte madde madde sebepleri...
İlkler her zaman özeldir. Zaman geçse de asla unutulmaz. İlk aşk da kişilerin hiç bir zaman unutamadıkları, hafızalarının bir kenarında ömür boyu hatırladıkları bir anı olarak kalır. İlk deneyimler, çoğumuzun belleğinde silinmez bir yer tutar. Geriye dönüp baktığımızda bir kısmı bize keyif verirken kimileri de hüzün kaynağı olabilir. Görünen o ki bu ilkler bizim için bir dönüm noktası olabilir, hatta hayatımızın akışını belirleyebilir. Peki, bu ilkleri bu kadar unutulmaz yapan ve bizde böylesine derin etkiler bırakmasına neden olan şey tam olarak nedir? Uzmanlar ilk aşk neden kıymetlidir sorusunun cevabını bilimsel olarak açıkladı. İşte detaylar...
İLK AŞK NEDEN KIYMETLİDİR?
İlk aşk neden kıymetlidir sorusunun cevabını araştırmalar ortaya koydu. Bilim adamlarının yaptığı çalışmalarda ilk aşkın bu kadar kıymetli olmasının genel nedeninin unutulmaması olarak ortaya koydu. Bununla birlikte hiç bir zaman unutulmayan ilk aşkın insan vücudunda nasıl bir etki meydana getirdiğini de açıkladı.
Beyindeki Kimyasal Tepkiler
Helen Fisher’ın 2005 tarihli fMRI araştırması, romantik aşkın esas olarak bir dürtü sistemi olduğunu ortaya koymuştur. Birine aşık olduğumuzda beyinde neler meydana gelir? 2017'de Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, oksitosin salgılanır ki bu da bağlanma ve yakınlık hislerimizden sorumlu “sevgi hormonu” olarak bilinir. Dopamin salgısı başlar, bu da beynimizdeki ödül mekanizmasını harekete geçirir ve aşkın “bağımlılık” yönünü ortaya çıkarır.
Noradrenalin, dopaminle benzer bir kimyasaldır ve aşkın ilk evrelerinde salgılanarak bizi daha mutlu, enerjik ve heyecanlı yapar.
Bir partnerle cinsel birliktelik sırasında kortizol seviyeleri azalır.
Serotonin düzeyleri düşüş gösterir.
Beynin Gelişim Süreci
MIT'deki bilişsel bilim uzmanları, işlem kapasitemizin ve hafıza yetimizin en üst seviyeye ulaştığı dönemin yaklaşık 18 yaş civarında olduğunu belirtmektedir. İlk aşkımızı genellikle beynimizin hâlâ olgunlaşmakta olduğu veya bu işlem zirvesine ulaştığı bir dönemde yaşarız. Bu duygusal ve hormonal izler yalnızca psikolojimizde değil, biyolojimizde de yaşam boyu sürecek etkiler bırakır.
İlk Deneyimlerin Öğretici Rolü
İlk aşk deneyimimiz, çoğunlukla yaşamımızdaki diğer duygusal bağlar için bir öğrenim dönemi olarak görev görür. İlk aşkımızdan edindiğimiz bilgiler, ileriki ilişkilerimizi biçimlendirebilir.
ERGENLİKTEKİ İLK AŞK NEDEN DAHA YOĞUN VE UNUTULMAZ OLABİLİR?
Beyindeki Kimyasal Tepkiler
Gençlik çağında, beyin hızlı bir şekilde büyür ve dönüşür. Bu süreç boyunca, sevgi hissettiğimizde beyinde salgılanan bileşikler (oksitosin, dopamin, noradrenalin vb.) daha uzun süreli bir etki bırakabilir.
Yeni Deneyimler
İlk aşk genellikle gençlik yıllarında yaşanır; bu da hayatın birçok dönüm noktasını geçmemiz gereken bir süreçtir. Bu dönüşümlerin ortasında, ilk duygusal bağ yeni ve ilgi çekici bir tecrübe sunar ve uzun süreli bir etki bırakır.
Kimlik Oluşumu
Gençler kimliklerini inşa ederken, ilk sevgi deneyimi önemli bir etkiye sahiptir. İlk sevgi, güven, yakınlık ve dostluk gibi duygusal bağlar hakkındaki düşüncelerimizi ve umutlarımızı şekillendirir.
İlk Aşkın Etkileri
İlk aşk deneyimi, gençlerin duygusal ve sosyal yetilerini ilerletmelerine katkıda bulunabilir ama bu bağlar aynı zamanda beklenmedik fiziksel deneyimler, kötüye kullanım ve baskı gibi olumsuz ilişki dinamiklerine de yol açabilir.
Editör : Sema Acar