Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Küflü zeytin yenir mi, zararlı mı? Zeytini uzun süre taze tutmanın sırları

Mavi Kadın>Keşfet>Küflü zeytin yenir mi, zararlı mı? Zeytini uzun süre taze tutmanın sırları

Çoğumuzun kahvaltılarda olmazsa olmazı zeytin neden küflenir? Küflü zeytin yenir mi? Eğer zeytini saklarken gerekli koşullar sağlanmazsa zeytin küflenir. Peki Zeytini bozulmadan nasıl saklarsınız? Uzman önerileriyle zeytinlerinizi daha uzun süre taze tutmanın püf noktaları haberimizde.

Küflü zeytin yenir mi, zararlı mı? Zeytini uzun süre taze tutmanın sırları

Kahvaltı sofralarının, poğaçaların ve ezmelerin vazgeçilmezi siyah zeytin, doğal ve canlı bir gıda olduğu için zamanla bozulabilir veya küflenebilir. Bu bozulmaların önüne geçilemese de zeytinin bozulma süresi uzatılabilir. Eğer doğru şekilde saklanır ve uygun ortam oluşturulursa zeytin oldukça uzun süre dayanabilir.

Ürünlerin uygun şartlarda paketlenmediği ve uygun ortamda depolanmadığı durumlarda küfler, bakteriler ve mayalar kolayca çoğalarak gıdanın kalitesini bozar. Uzmanlar, küflenen gıda sert bir yapıya sahipse temizlenerek tüketilebileceğini, ancak yumuşak bir yapıdaysa muhakkak doğru koşullarda imha edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Zeytini uzun süre taze tutmanın yolları

Zeytin saklama yöntemlerinde en çok tercih edilen yöntem cam kavanoza koymaktır. Cam kavanoza aldığınız siyah zeytinlerin içine zeytinyağı eklemek küflenme sorununu ortadan kaldırabilir.

Zeytinin türü ne olursa olsun, kullanım sırasında özen göstermeniz zeytinlerin çabuk bozulmasını engeller. Eğer teneke zeytin aldıysanız, zeytinlerin sürekli hava ile temasını önlemek amacıyla birkaç günlük ihtiyacınızı cam kavanoza almanız faydalı olacaktır. Tenekede bekleyen zeytinin küflenmesini engellemek için ise teneke içerisine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara almanız önerilir.

Eğer tenekedeki zeytin fazla tuzluysa, zeytinleri yıkayıp tekrar yerine koyarak fazla tuzunu alabilirsiniz. Günlük tüketeceğiniz kadar zeytini geniş bir kaseye alıp, kalan zeytinleri durulamak da uzun ömürlü tüketim için etkili bir yöntemdir. Siyah zeytin, yeşil zeytine kıyasla daha narin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle siyah zeytinin su ve tuz dengesine dikkat etmeniz gerekir.

 

Küflü zeytin yenir mi, zararlı mı? Zeytini uzun süre taze tutmanın sırları

Yeşil zeytin nasıl saklanır?

Yeşil zeytin de tıpkı siyah zeytin gibi kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasındadır. Yeşil zeytin alırken az miktarlarda alınması tavsiye edilir. Eğer "Yeşil zeytinin bozulmaması için ne yapılmalı?" diye merak ediyorsanız, yeşil zeytinin sağlıklı bir şekilde saklamak istiyorsanız salamura suyunun içinde muhafaza etmeniz uygun olur.

Yeşil zeytini bazı insanlar limon suyu ekleyerek yemeyi tercih eder. Ancak limonu tüm zeytinlerin üzerine dökmekten kaçınmalısınız. Eğer zeytinlerin hepsine birden dökerseniz, limon zeytinin bozulma sürecini hızlandırabilir. Bu nedenle, yiyeceğiniz kadar zeytni bir kaseye alıp limon eklemeniz daha doğrudur.

Zeytin çeşitlerini, doğrudan güneş ışığı almayan serin bir yerde, ağzı sıkıca kapalı olarak saklamanız tavsiye edilir. 

 

Küflü zeytin yenir mi, zararlı mı? Zeytini uzun süre taze tutmanın sırları

Siyah zeytin neden küflenir?

Siyah zeytinlerin üzerinde zar oluşumuna sıkça rastlanır. Peki zeytin neden küflenir? Asit ve tuz miktarının az olması, bulunduğu kabın hava alması ve kabın yeterince temiz olmaması, yıkanması zeytinin küflenmesine neden olur.

Zeytinin küflenmemesi için ne yapmalı?

Yiyeceğiniz kadar zeytini yıkayın ve geri kalan zeytinlerin kendi tuzu ve yağı içerisinde bırakın. Zeytinlin tazeliğini koruması için kavanozun hava almamasına, yani zeytinlerin oksijenle temas etmemesine dikkat edin. Her kullanımdan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıp hava ile temas etmesine engel olun.

 

Küflü zeytin yenir mi, zararlı mı? Zeytini uzun süre taze tutmanın sırları

Zeytin dolapta ne kadar dayanır?

Bir diğer merak edilen konu ise zeytinin buzdolabında ne kadar dayanabildiğidir. Zeytini istediğiniz miktarda kullanıp ağzını kapatacağınız bir kapta ya da cam bir kavanozda saklayabilirsiniz. Bu şekilde zeytini buzdolabında 2 ile 4 hafta bozulmadan saklayabilirsiniz.

Siyah zeytin uzun süre nasıl saklanır?

Zeytinin uzun süre bozulmadan ve küflenmeden saklanabilmesi için için tuzlu suyun içinde durması gerekmektedir. Eğer teneke veya bidonlarla çok miktarda zeytin alıyorsanız birkaç günlük kullanacağınız kadar zeytini alıp kalan zeytinin tenekelerde saklanması tavsiye edilir. Tenekede saklanan zeytinlerin bozulmasını ve küflenmesini geciktirmek için içine bir miktar kaya tuzu ve zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Zeytinin tarihi geçerse yenir mi?

Zeytin, eğer yıkanmaz ve yağlanmazsa uzun bir süre dayanır. Satın aldığınız zeytine sos katmadan cam bir kavanoza koyarsanız, son tüketim tarihi geçse dahi tüketebilirsiniz. 

 

Küflü zeytin yenir mi, zararlı mı? Zeytini uzun süre taze tutmanın sırları

Küflü zeytin yenir mi?

Yiyeceklerinizin üzerinde gördüğünüz küfü kesip atmanız mantarlardan tamamen kurtulduğunuz anlamına gelmez. Yani eğer böyle bir uygulama yapıyorsanız, muhtemelen bolca küf tüketiyorsunuz. Peki küflü zeytin sağlığa zararlı mı?

Uzmanlar, küfün tüm besine yayıldığını ve bu besinin yenilmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığını, iç organlarda ve karaciğerde hasara yol açtığını belirtiyor. 

Uzmanlar, küflü yiyeceklerin ziyan olmasın diye atılmayıp sağlam kısmının kullanılmaya devam edilmesinin karaciğer hastalıklarına neden olabileceğini söylüyor. Ev kadınları çoğunlukla salça, ekmek gibi gıdaların küflü kısmını atarak kalan tarafını kullanıyor. Küf, ekmek üzerindeki yeşil noktalarla ya da meyvedeki kadife görünümlü lekelerle sınırlı zannedilse de; küf gıdanın en alt kısmından başlayarak yüzeye doğru gelişir.

Buğday ve ürünleri başta olmak üzere tüm tahıl ürünleri, pirinç, fındık, fıstık gibi besinlerde küflenmeyi tetikleyen mantarlar "aflatoksin" adında bir zehir oluşturur. Etkisini hemen göstermeyen aflatoksin, zamanla vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak, iç organlar ve özellikle de karaciğerde hasara neden olabilir.

İşte zeytinin küflenmesini önleyecek ve uzun süre taze kalmasını sağlayacak tüyolar:

  • Buzdolabı temizliği düzenli olarak yapılmalı,
  • Gıdaları sakladığınız alanlarda yüksek nem oluşması engellenmeli
  • Saklama kapları hijyenik olmalı ve ağızları iyice kapatılmalı
  • Artan yiyecekler fazla zaman kaybedilmeden tüketilmeli
  • Mutfak düzenli şekilde hava aldırılmalı

Kaynak : mavikadin.com
Editör : Elif Demirtaş Bilir
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...