Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Lahana gaz yapar mı? Lahananın gaz yapması nasıl önlenir?

Mavi Kadın>Sağlık>Lahana gaz yapar mı? Lahananın gaz yapması nasıl önlenir?

Karında dolgunluk, şişkinlik ve gaz çok rahatsız edici bir durum. Gaz hava yutulması ve sindirim sistemindeki yiyeceklerin parçalanması sonucu meydana geliyor. Fasulye, süt ürünleri, baklagiller, asitli meyveler, asitli, kafeinli içecekler de gaza neden olabiliyor. Peki lahana da gaz yapan yiyeceklerden mi?

Lahana gaz yapan besinlerden sayılıyor.
Lahana gaz yapan besinlerden sayılıyor.

Gastroenterology & Hepatology’de 2006 Eylül sayısındaki “Gaz Ve Şişkinlik” adlı çalışmaya göre günde 25’e kadar gaz çıkarma normal sayılıyor.

Hızlı yemek yeme alışkanlığı, huzursuz barsak sendromu, midede helikobakter pilori bakterisi bulunması, çölyak hastalığı, yemek yerken hava yutmak, sakız çiğnemek, sigara içmek, antibiyotikler gibi bazı ilaçlar da yan etki olarak gaz yapabiliyor.

Gaz oluşumunun bir diğer önemli nedeni de besinlerdir.

Belli gıdalar bağırsaklarda gaz oluşumunu tetikleyebiliyor.

LAHANA GAZ YAPAR MI?

Evet, lahana gaz yapan besinlerden sayılıyor. Beyaz, mor, Brüksel lahanası gibi her çeşit lahana gaz yapabiliyor.

Emziren annelerde ve hamilelerde de gaza, şişkinliğe yol açabiliyor.

Lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, fasulye gibi turpgiller familyasından olan, kompleks şeker rafinoz içerir ve lif açısından zengin sebzeler aşırı gaza neden olduğu bilinmektedir.

Lahana gaz yapar mı? Lahananın gaz yapması nasıl önlenir?

Güncel Gastroenteroloji Dergisi 2016 Aralık sayısında “Gastrointestinal Sistem ve Gaz” adlı çalışmada lahana, fasulye, soğan, kahve, havuç, muz, kereviz, kayısı, kuru üzüm, buğday, süt ve süt ürünleri patates, simit, alkol ve kafeinli içecekler, kuru erik gaz yapıcı besinler arasında yer aldı.

Lahana gaz yapar mı? Lahananın gaz yapması nasıl önlenir?

Iranian Red Crescent Medical Journal’da 2016 Nisan’da “Geleneksel Fars Tıbbı Perspektifinden Gazın Önlenmesi ve Tedavisi”isimli incelemede şişkinliği ve gazı önlemek için şu besinlerden uzak durulması öneriliyor: “Lahana, hamur işleri, yağlı ve kızarmış yiyecekler, demli çay, çok ekşi, baharatlı ve acı yiyecekler, kahve ve kakao, soğuk içecekler, fasulye, mercimek, baklagiller, çiğ pancar, şalgam, soğan sarımsak, erik, şeftali, salatalık, yeşil kabak, portakal, mandalina.

Lahana gaz yapar mı? Lahananın gaz yapması nasıl önlenir?

Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), gaz, şişkinlik, karın ağrısı gibi belirtilere neden olan bir sağlık sorunu.

Bazı yiyecekler IBS hastalarının çoğunda semptomları tetikliyor.

Lahana da bu yiyecekler arasında yer alıyor. Mayo Clinic Proceedings’de 2017 Ağustos ayındaki “Karın Ağrısıyla İlişkili Yaygın Fonksiyonel Gastroenterolojik Bozukluklar” adlı çalışmada da IBS hastalarına fasulye, lahana ve soğan gibi gaz üreten yiyeceklerin alımının azaltılması önerildi.

Lahana gaz yapar mı? Lahananın gaz yapması nasıl önlenir?

LAHANANIN GAZ YAPMAMASI İÇİN NE YAPMALI?

Lahananın gaz yapmasını önlemek için lahana yemeği pişirirken içerisine bir çay kaşığı kimyon ekleyebilirsiniz.

Kaynak : mavikadin.com
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...