Öfkemi nasıl kontrol ederim? İşte çarpıcı ip uçları: 'Öfkenizi kontrol edebiliyorsanız zekisinizdir!'
Öfke duygusu olumsuz bir etiket taşısa da oldukça insani ve doğal bir tepkidir. Gerektiğinde ifade edilmesi yerinde olsa da kontrol altına alınması gereken içten bir yönümüzdür. Haksızlığa uğradığınızda, güveniniz sarsıldığında veya hararetli bir tartışma sırasında, bazen öfkenizi dizginlemekte zorlanabilirsiniz. Ancak, öfke kontrol edilmediğinde olumsuz sonuçlar doğurabilir; söylemek istemediğiniz sözler söyleyebilir, yapmak istemediğiniz davranışlarda bulunabilir ve sonrasında pişmanlık yaşayabilirsiniz. Bu sebeple, öfke duygusunun yönetimi, ilişkiler ve iletişim açısından büyük önem taşır. işte uzmanlardan öfke kontrolü hakkında çarpıcı ip uçları...
Her birimiz farkında olmadan temas kurduğumuz insanların davranışlarını sürekli etkiler ve yönlendiririz. Öfkelendiğimizde insanlar ses tonlarını yükseltir ve sonunda bağırmaya başlar. Hatta en sakin gördüğümüz bir kişinin bile aniden kontrolünü kaybetmesine şaşırabiliriz. İşte Uzman Psikolog Esra Ezmeci'den öfke kontrolünü sağlayacak ip uçları...
"ÖFKEYİ KONTROL EDEBİLİYORSANIZ ZEKİSİNİZ DEMEK"
Öfkeyi aşırı baskı ve gerilim altında zihnimizi ve bedenimizi saran bu etkileri uzaklaştırmak için açılan bir güvenlik valfi gibi görürüm. Bazen alanımızı korumak, bazen benliğimize yönelen bir tehdidi savuşturmak, bazen de hiçbir neden olmadan bu tepkiyi veririz. Mantıklı sebepleri olsa da olmasa da öfke, hedef aldığınız kişiden çok size zarar verir aslında.
Öfke yönetimi, duygusal zekanın bir göstergesidir. Yani, öfkenizi ne kadar kolay kontrol edebiliyorsanız, duygusal zekanızın o kadar yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
PEKİ ÖFKENİZİ KONTROL ETMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Öfkelendiğimizde bedenimizde çeşitli tepkiler oluşur. Kan basıncımız yükselir, nefes alışverişimiz hızlanır ve kalbimiz daha hızlı atmaya başlar. Bu belirtileri hissettiğinizde, eğer bir tartışma ortamındaysanız, ara vermek için izin isteyin. Çünkü bedensel tepkileriniz, kontrolünüzü kaybetmenize yol açabilir. İçinizde biriken yoğun duygulardan uzaklaşabilmek için ortamdan ayrılın. Yalnız kaldığınızda nefesinizi düzenlemeye odaklanın. 5-6 derin nefes almak, ruhsal gerginliğinizin azalmasına yardımcı olur.
İkinci adım olarak, sizi sakinleştirecek düşüncelere odaklanın. Öfkenizi yatıştırmak için mizahi içerikler izleyebilir veya sizi rahatlatan düşüncelerin zihninize akmasına izin verebilirsiniz.
Öfkelendiğinizde vücudunuzda adrenalin seviyesi yükselir. Bu adrenalini fiziksel aktivitelere yönlendirmek, yürüyüşe çıkmak veya koşmak etkili bir yöntemdir. Bu, bedensel olarak gevşemenize yardımcı olur.
KENDİNİZİ DEĞERLENDİRİN
Kendinizi değerlendirmek, biraz sakinleştikten sonra gelen bir adımdır. Neden öfkelendiniz, bu duygunun altında yatan gerçek neden nedir? Belki sizi rahatsız eden şey, kendinizle ilgili geliştirdiğiniz yanlış düşünceler olabilir. Bunları gözden geçirmek ve büyük tepkiler vermeden önce olayları sağlıklı bir şekilde analiz etmek çok önemlidir. Hızlı kararlar almadan önce sizde nelerin tetiklendiğini keşfedin.
Öfke, bir sorunun işareti demektir; ancak yalnızca soruna odaklanırsanız bir sonuca ulaşamazsınız. Sorun varsa çözüm üretmek gerekir. Örneğin, çocuklarınız odayı dağıttığında onlara bağırmak yerine bir çözüm geliştirmeye çalışın; onlara odayı nasıl düzenli tutacaklarını gösterin ve birlikte nasıl yapılacağını öğrenmelerine yardımcı olun.
"ÖFKE KONTROLÜ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİSİNE SAHİP OLMAKTIR"
Öfke kontrolü, etkili iletişim becerisine sahip olmak demektir. Savunmaya geçmek veya karşınızdakini suçlamak yerine "ben" dilini kullanın. "Sen böyle davrandığında, ben böyle hissediyorum; bunu yapma nedenini tam anlayamadım" demek, yine çözüm odaklı bir yaklaşım olacaktır. Duygularınızı ifade ettiğinizde, karşınızdaki kişi de savunma ihtiyacı hissetmeyecektir. Böylelikle hem kendi öfkenizi hem de karşınızdakinin öfkesini kontrol altına almış olursunuz.
"SESİNİZİ NORMAL TUTMAYA ÇALIŞIN"
Karşınızdaki kişinin sesinin yükselmeye başladığını duyduğunuzda, onun öfkelendiğini fark edersiniz. Bu durumda, kendi ses tonunuzu kullanarak karşı tarafın öfkesini kontrol edebilirsiniz. Ne kadar yüksek sesle konuşursanız, öfkeniz de o kadar artar. Sesinizi alçak ve sakin bir tonda tuttuğunuzda, hem kendi öfkenizi ertelemiş olur hem de karşınızdaki kişinin öfkesini yatıştırabilirsiniz. Çünkü karşınızdaki kişi öfkeli bile olsa, sizin sesinizi sakin ve yumuşak tutmanız onu da aynı tonda konuşmaya yönlendirecektir. Elbette bu tekniği, öfkenin zirveye ulaşmasından önce, öfkenin gelmeye başladığını hissettiğiniz anda uygulamalısınız. Bu yöntem çok yoğun bir öfke anında etkili olmayabilir, ancak öfkenin başlangıcını ve yükselmesini engelleyebilir.
Unutmayın, sakin bir durumda kendinizi ifade etmeniz çok daha kolay olacak ve karşınızdaki kişiyi ikna etme olasılığınız artacaktır. Öfkeli bir durumda birinin sizi anlaması ve empati yapabilmesi oldukça zordur.
Editör : Sema Acar