Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bilim insanları ilk kez ortaya çıkardı: Doğumla gelen enfeksiyon otizmi tetikliyor, kız bebekler daha riskli

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bilim insanları ilk kez ortaya çıkardı: Doğumla gelen enfeksiyon otizmi tetikliyor, kız bebekler daha riskli

Bilim insanları doğumsal sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu ile otizm spektrum bozukluğu (OSB) arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Enfeksiyon otizm riskini kız bebeklerde dört buçuk, erkek bebeklerde ise iki kat artırıyor.

Bilim insanları ilk kez ortaya çıkardı: Doğumla gelen enfeksiyon otizmi tetikliyor, kız bebekler daha riskli

Michigan Üniversitesi’nde Klinik Yardımcı Doçent olarak görev yapan Dr. Megan Pesch liderliğindeki ekip, doğumsal CMV enfeksiyonu geçiren bebeklerin otizm teşhisi konma olasılığının yaklaşık 2 buçuk kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Bilimsel çalıma, Amerikan Pediatri Akademisi'nin Pediatrics dergisinde yayımlandı. Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık görülen konjenital enfeksiyon olan Konjenital CMV’nin her 200 bebekten birini etkilediği belirtildi. Araştırmacılar, Medicaid veya Çocuk Sağlık Sigortası Programı'nı kullanan yaklaşık üç milyon çocuğun sigorta taleplerini analiz etti.

Doğuştan CMV virüsü bulunan bebeklerin çoğu sağlıklı olsa da beşte birine yakınının doğum kusurları veya diğer uzun vadeli sağlık sorunları yaşadığına dikkat çekilirken, komplikasyonlar arasında görme veya işitme kaybı, serebral palsi, epilepsi ve gelişimsel gecikmeler riskinin daha yüksek olabileceği ifade edildi.

İŞİTME KAYBI TEŞHİSİ ZORLAŞTIRIYOR

Dr. Pesch, özellikle işitme kaybı yaşayan çocuklar için otizm teşhisini yapmanın oldukça zor olabildiğini belirterek “Bu veriler, doktorları konjenital sitomegalovirüsü olan çocuklarda otizmin erken belirtilerini proaktif olarak izlemeye yöneltmelidir. Bu, özellikle sağır veya işitme güçlüğü çeken çocuklar için kritik olabilir çünkü bu popülasyonda otizmi teşhis etmek özellikle zor olabilir" diye konuştu.

Bilim insanları ilk kez ortaya çıkardı: Doğumla gelen enfeksiyon otizmi tetikliyor, kız bebekler daha riskli

HAMİLELİKTE PLESANTADAN BEBEĞE GEÇİYOR

Araştırmada hamile kadınların yaklaşık üçte birinin, virüs plasentadan geçtiğinde CMV enfeksiyonunu bebeklerine geçirdiği tahmini yer alırken, Dr. Pesch bunun gerçekleştiğinde, potansiyel olarak fetal beyin gelişimini etkileyebilecek ve otizm riskini artırabilecek bir iltihaplanma durumunun aktive olabileceğini söyledi. 

Pesch, hamilelikte veya doğumda genellikle herhangi bir belirti göstermeyen CMV için rutin yenidoğan taramasının yapılmasını savunan klinisyenler arasında yer alırken "ABD'deki ve Kanada'nın bazı bölgelerindeki birçok eyalet, erken müdahale fırsatı sağlayan konjenital CMV tarama programlarını uygulamaya koydu" dedi.

Bilim insanları ilk kez ortaya çıkardı: Doğumla gelen enfeksiyon otizmi tetikliyor, kız bebekler daha riskli

DAHA FAZLA ARAŞTIRMA GEREKLİ

Otizm, insanların etkileşim, iletişim ve öğrenme biçimlerini etkileyen nörolojik ve gelişimsel bir rahatsızlık olduğunu hatırlatan Dr. Pesch, şöyle devam etti:

“Gelişiminin rahim içi ortam da dahil olmak üzere çeşitli genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiğini düşünüyor. Daha önce yapılan araştırmalar, bazı virüslere doğum öncesi maruz kalmanın otizm riski ile ilişkili olduğunu saptamıştı. Fetal gelişim sırasında beyin ve omuriliğin yapısal veya işlevsel anormallikleri gibi doğuştan merkezi sinir sistemi anomalisi olan çocuklarda CMV ile otizm arasında bir bağlantı bulunmuyor. CMV ile otizm arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. Evrensel konjenital CMV taraması, yalnızca semptomlar gelişmeden önce tespiti iyileştirmekle kalmayıp daha zamanında müdahaleye de yol açabilir, ayrıca bu popülasyondaki otizm riskini netleştirmemize yardımcı olabilir. En önemlisi, bu çocuklara ve ailelerine en iyi desteği sağlama fırsatı sunar."

Bu içerik www.michiganmedicine.org sitesinden tercüme edilmiştir. 

Kaynak : Mavikadın, michiganmedicine.org
Editör : Fatma Zeybek
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...