Sol kaburga altında ağrının 25 nedeni ve tedavisi
Sol kaburga altında ağrı gaz sancısı gibi hafif sayılabilecek nedenlerden kalp krizi geçirmeye kadar çeşitli faktörlerden kaynaklanabiliyor. Sol kaburga altında ağrıya şişlik, sırt ağrısı, nefes alırken sol kaburga altında batma gibi semptomlar da eşlik edebiliyor. Tedavisinde, sol kaburga altında ağrının sebebine göre antiasitler, mide koruyucular, steroidler ve ağrı kesiciler kullanılabiliyor.
Sol kaburga altında kalp, dalak, pankreas, akciğer, midenin ve böbreğin sol kısmı gibi organlar yer alıyor.
Bu organlarda meydana gelen sağlık sorunları sol kaburga altında ağrıya yol açabiliyor. Örneğin böbrekte taş olması, dalak büyümesi, zatürre gibi nedenlere bağlı olarak sol kaburga altında ağrı meydana gelebiliyor.
İdrar yolu enfeksiyonu gibi akla hayale gelmeyen sağlık sorunları da sol kaburga altında ağrı olarak belirti verebiliyor.
SOL KABURGA ALTINDA AĞRI NEDEN OLUR?
Sol kaburga altında ağrı nedenleri ve tedavisi şöyledir:
GAZ SANCISI
Sol kaburga altında ağrının en sık karşılaşılan nedeni bağırsaklarda gaz birikmesidir.
Gaz ayrıca şişkinlik, geğirme, gaz çıkarma gibi belirtilere yol açabiliyor.
Gaz sancısı gazlı içecek ve yiyecekler tüketilmesinden Helikobakter pilori yani midede mikrop bulunmasına kadar çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor.
Midede mikrop varsa antibiyotikle tedavi edilmesi, mide koruyucu, antasit ilaç kullanımı, gazın önlenmesine ve giderilmesine yardımcı olacaktır.
Gaz sancısıyla mücadele için her gün 2-3 bardak papatya çayı da içebilirsiniz.
Journal of Ayurveda and Integrative Medicine Mayıs-Haziran 2023’de yer alan çalışmada papatyanın gaz ve şişkinliği iyi geldiği görüldü.
GASTRİT
Gastrit mide zarının iltihaplanması anlamına geliyor, bu durum sol kaburga altında ağrıya neden olabiliyor.
Gastritin diğer belirtileri arasında yemek borusunda yanma hissi, hazımsızlık, şişkinlik, sık geğirme, gaz, iştahsızlık, mide bulantısı yer alıyor.
Pek çok şey mide astarını tahriş ederek gastrit yapabiliyor.
Aspirin, ibuprofen gibi ilaçların yan etkisi olarak, Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisinin neden olduğu mide enfeksiyonu, alkol kullanımı, safra reflüsü gibi nedenler gastrite yol açabiliyor.
Gastrit için Dahiliye doktoruna gitmeli. Doktor endoskopi ile gastriti teşhis edebilir.
MayoClinic'e göre gastrit tedavisinde, gastrit şayet Helikobakter piloriden kaynaklanıyorsa antibiyotik, Proton pompası inhibitörleri,Histamin blokerleri ve Antasitler kullanılıyor.
REFLÜ HASTALIĞI
Gastroözofageal reflü, mide içeriğinin midedeki asit, yiyecek ve içeceklerin yemek borusuna geri kaçmasına deniyor.
Mide yanması, boğazda yanma, geğirme, gaz, boğazda yumru hissi, yutma güçlüğü, üst karın, göğüs ve sol kaburga altında ağrı gibi belirtilere yol açabiliyor.
Mide içeriğinin yemek borusuna geri çıkmasını engelleyen kapakçığın zayıflaması veya açılmaması halinde reflü hastalığı meydana geliyor.
Rocz Panstw Zakl Hig 2021'de “Yaşam tarzı ve diyete bağlı gastroözofageal reflü hastalığı semptomları için risk faktörleri” yayınlanan makaleye göre obezite, alkol tüketimi, sigara kullanımı, yemek sonrası ve yoğun fiziksel aktivite, hareketsiz yaşam, yağlı, kızarmış, ekşi, baharatlı yiyecekler, gazlı içecekler, çikolata, kahve, domates, portakal ve greyfurt gibi narenciyeler reflü oluşumunu tetikliyor.
Reflü tedavisinde mide koruyucuları, antasitler ve mide boşalmasını geciktiren ilaçlar kullanılıyor.
MİDE ÜLSERİ
Mide ülseri midedeki açık yaralar, lezyonlar anlamına geliyor.
Helicobacter pylori bakterisi veya antiinflamatuar ilaç, stres ve sağlıksız beslenme midede ülsere neden olabiliyor.
Midede ülser, sol kaburga altında ağrı, karın ağrısı iştahsızlık, gaz, geğirme gibi semptomlara yol açabiliyor. Tedavide antibiyotikler, antiasitler ve Proton pompa inhibitörleri yer alıyor.
CROHN HASTALIĞI
Crohn hastalığı, sindirim sisteminizde iltihaplanma ve tahrişe neden olan kronik veya uzun süreli kronik bağışıklık sistemi hastalığıdır.
Genetik yatkınlığa bağlı ortaya çıkabileceği gibi bağışıklık sisteminin zayıf olması da hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Crohn hastalığı ishal, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı ve sol kaburga altında ağrı gibi belirtilere neden olabiliyor.
Crohn hastalığının tedavisi yoktur, ancak tedavide semptomların önlenmesi ve hafifletilmesi hedefleniyor.
Johns Hopkins Medicine'da Crohn hastalığını tedavi etmek için antiinflamatuar ilaçlar, steroidler, antibiyotikler, immünomodülatör ilaçların kullanılabileceği geçiyor.
HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU
Huzursuz bağırsak sendromu, bağırsak villuslarının iltihaplanmasıyla meydana geliyor.
Sol kaburga altında ağrı, gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi semptomlara neden olabiliyor.
Frontiers in Psychiatry'de Ağustos 2020’de “İrritabl Bağırsak Sendromunda Epigenetik Mekanizmalar”yer alan makaleye göre huzursuz bağırsak sendromu hastalığının görülmesinde genetiğin yanı sıra epigenetik yani çevresel ve davranışsal faktörlerin genetiğe etkisi de rol oynayabiliyor.
İrritabl barsak sendromunun kesin tedavisi yoktur, tedavide amaç semptomları önlemek veya hafifletmektir.
Gastroenterology Clinics of North America 2010 Eylül ayındaki çalışmaya göre guanilat siklaz kagonistleri, atipik benzodiazepinler, antibiyotikler, immün modülatörler ve probiyotikler huzursuz bağırsak sendromu tedavisinde etkili olabiliyor.
PANKREATİT
Pankreatit pankreasın iltihaplanması anlamına geliyor.
Alkol kullanımı, safra kesesi taşının safra kanalını tıkaması, kullanılan ilaçların yan etkileri, viral enfeksiyonlarve pankreas kanseri pankreatite neden olabiliyor.
Pankreatit sol kaburga altında ağrının yanı sıra mide bulantısı, kusma ve ateş gibi semptomlara yol açabiliyor.
National Institutes of Health'e göre pankreatit tedavisinde dehidrasyon intravenöz (IV), ağrı kesiciler ve IV yoluyla antibiyotikler kullanılabiliyor.
SOL KABURGA ALTINDA AĞRININ DİĞER NEDENLERİ
Sol kaburga altında ağrının diğer nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Kalp krizi geçirme
- Böbrek taşı
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Zona hastalığı
- Zatürre
- Akciğer sönmesi
- Akciğerde su toplanması
- Peptik ülser
- Perikardit (Kalp dış zarının iltihaplanması)
- Pulmoner emboli
- Özofagus spazmları
- Kaburga yaralanmaları
- Kostokondrit
- Rabdomiyoliz
- Dalak genişlemesi
- Multipil myeloma
- Aort diseksiyonu
SOL KABURGA ALTINDA AĞRI NASIL GEÇER?
Sol kaburga altında ağrı yaşadığınızda yapılması gereken ilk iş hastanelerin Dahiliye yani İç Hastalıkları bölümüne gitmek olmalıdır.
Doktor gerekli gördüğünde hastadan kan ve idrar tahlilleri, röntgen, Ultrason, MR, EKG ve CT Taraması gibi testler ister ve durumun sebebi araştırılmaya çalışılır.
Sol kaburga altındaki ağrının tedavisi nedene göre değişiyor. Örneğin gaz sancısına bağlı ağrının geçmesi için mide koruyucu, antasit ilaç kullanımı etkili olabiliyor.
Gastrite bağlı sol kaburga altında ağrı halinde Proton pompası inhibitörleri,Histamin blokerleri ve Antasitler reçete edilebiliyor.
SOL KABURGA AĞRISI NEREYE VURUR?
Sol kaburga ağrısı, göğüse, sırta, karna ve boyun bölgesine vurup buralarda da hissedilebiliyor.
SOL KABURGA ALTINDA HANGİ ORGANLAR VAR?
Sol kaburga altında sol akciğer, pankreas, dalak, midenin sol bölümü ve sol böbrek yer alıyor.
NEFES ALIRKEN SOL KABURGA ALTINDA AĞRI NEDEN OLUR?
Nefes alırken sol kaburga altında ağrı, kaslarda gerginlik, anksiyete, zatürre, plerözi, perikardit gibi nedenlerden dolayı meydana gelebiliyor.
Editör : Selma Yenidoğan