Sadece 5 malzemeyle mis gibi nefes için evde kendi doğal gargaranızı yapın!
Ağız ve diş sağlığınızı korumanın doğal ve etkili bir yolu kendi evinizde yapabileceğiniz gargara tarifi! Doğal malzemeler kullanarak hazırladığınız bir karışım ile hem ağız hijyeninizi artırabilir hem de ferah bir nefese sahip olabilirsiniz. Peki, doğal gargara nasıl yapılır?
Etkili bir doğal gargara tarifi, ağız hijyenini korumak, kötü nefes kokusunu engellemek ve diş eti problemlerini azaltmak için önerilebilir. Herkesin bildiği klasik tariflerden biri olan bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyerek hazırlayabileceğiniz tuzlu su gargarası, antiseptik özellikleri sayesinde bakterilerle savaşarak ağız içindeki mikropları temizler. Aynı zamanda nane veya adaçayı gibi bitki çaylarını kullanarak da doğal gargara yapabilirsiniz. İşte 5 dakika da hazırlayacağınız doğal gargara tarifi!
GARGARA YAPMANIN FAYDALARI
Gargara yapmanın ağız ve diş sağlığı üzerinde birçok faydası var. İşte gargaranın ağız ve diş sağlığına olan olumlu etkileri:
- Gargaralar, ağız içinde biriken bakteri ve mikropların temizler. Bu sayede kötü nefes kokusunun önlenmesine ve diş çürüklerinin azaltılmasına katkıda bulunur.
- Gargaralar, diş etlerinin sağlıklı kalmasını destekleyerek diş eti hastalıklarının riskini azaltabilir.
- Gargara yapmak, ağızdaki hijyen seviyesini artırarak plak oluşumunu engelleyebilir ve diş minesini koruyabilir.
- Antiseptik özelliklere sahip bazı gargara tarifleri, ağızdaki iltihaplanmayı azaltabilir ve ağız içindeki yaraların iyileşmesine destek olabilir.
- Aromatik bitkiler veya tuzlu su kullanılarak yapılan doğal gargara tarifleri, taze bir nefes elde etmenizi sağlar.
EVDE DOĞAL VE PRATİK AĞIZ BAKIM SUYU TARİFİ
Gerekli malzeme:
- 2 su bardağı içme suyu
- 2 çay kaşığı deniz tuzu
- 15 damla nane yağı
- 10 damla limon yağı
- 10 damla çay ağacı yağı
- 1 çay kaşığı kalsiyum karbonat
Yapılışı: Malzemeleri bir kâsenin içinde homojen bir şekilde karıştırın ve ardından kapatılabilir bir şişeye aktarın. Tercihen 2 hafta içinde tüketmeye özen gösterin.
KARANFİL VE ÇAY AĞACI ETKİLİ AĞIZ BAKIM SUYU TARİFİ
Gerekli malzeme:
- 2 bardak içme suyu
- 3 adet kuru karanfil
- 1 – 2 damla çay ağacı yağı
Yapılışı: Tüm malzemeleri bir cezveye koyarak hafif ateşte birkaç dakika ısıtın ve ardından karışımın soğumasını bekleyin. Karışımı kapalı bir şişeye aktararak 3 gün boyunca saklayabilirsiniz çünkü bu süre zarfında taze kalacaktır.
Soğuyan gargara suyunu süzerek istediğiniz cam bir şişeye boşaltın ve diş fırçalama sonrasında ağzınızda çalkalayın. Bu karışımı düzenli olarak kullanarak çürüklere karşı koruma sağlayabilir ve daha ferah bir nefese sahip olabilirsiniz.
KARBONATLI AĞIZ BAKIM SUYU TARİFİ
Gerekli malzeme:
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 damla nane yağı
- 1 su bardağı içme suyu
Yapılışı: 1 su bardağı suya birkaç damla nane yağı ve karbonat ekleyiniz, tüm malzemelerin homojen bir şekilde karışmasını sağlayınız. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra bu doğal karışımı uygulayınız. Çalkaladıktan sonra kirli suyu tükürüp, tekrar deneyiniz. Karbonat, dişlerinizin etrafındaki sarı lekelerin temizlenmesine yardımcı olabilirken nane yağı da ağız kokusunu gidermeye katkı sağlayabilir.
MAYDANOZLU AĞIZ BAKIM SUYU TARİFİ
Gerekli malzeme:
- 1 bardak su
- 2 adet karanfil
- 1 dal maydanoz
Yapılışı: Cezveye bir bardak suyu dökerek karanfil ve maydanozu ekleyin ve karışımı ısıtın. Suyu bir süre kaynattıktan sonra soğumasını bekleyin. Her akşam düzenli olarak bu gargarayı uygulamanız önerilir. Maydanoz suyu, dil ve ağızdaki bakterileri temizler.
AĞIZ İÇİ YARALARA ÖZEL AĞIZ BAKIM SUYU TARİFİ
Gerekli malzeme:
- 1 su bardağı karadut şurubu
- 1 çay kaşığı İngiliz karbonatı
- Su
- 2 damla karanfil yağı
- 30 damla Propolis
Yapılışı: Bir kâsenin içerisine karadut şurubunu dökün. Ardından diğer tüm malzemeleri karadut şurubunun içine ekleyerek karıştırın. Karbonattan dolayı biraz köpürebilir. Köpüğü geçinceye kadar karıştırın ve sonrasında gargara yapın. Eğer günlük rutin bir bakım yapacaksanız bir sprey şişesine koyun ve ağız içine öyle fısfıslayın. Ağız içi yaralarınız çok ise o zaman gargara yaparak tüketin.
Editör : Funda Aydın