Solmuş çiçekleri canlandıran basit yöntemleri 30 yıllık bahçıvanlar açıkladı! Saksıya sadece bir miktar eklemeniz yetecek
''Çiçeklerim soldu'' diye üzülmeyin! 30 yıllık bahçıvanların tecrübesiyle solmuş çiçekleri canlandıran basit tüyoları sizler için araştırdık. Saksının içerisine ekleyeceğiniz bir miktar çayla çiçekleriniz coşacak.
Solmuş orkidelerinizi mutfağınızda bulunan doğal maddelerle yeniden coşturabileceğinizi biliyor muydunuz? Solmuş ve kurumuş orkideleri ilk günkü canlılıklarına kavuşturmak aslında oldukça basit. Türk mutfağının milli içeçeği olan çay ile çiçeklerinizi yeniden çoşturabileceksiniz. 30 yıldır bahçıvanlık yapan Mark Curran, Daily Express'e yaptığı açıklamada solmuş çiçekleri yeniden canlandırmanın basit tüyolarını açıkladı. İşte çiçekleri canlandırmanın en etkili yöntemleri….
SİYAH ÇAYLA ÇİÇEKLERİ COŞTURUN
Solmuş orkideleriniz için artık üzülmenize gerek kalmayacak. 30 yıllık bahçıvan olan Mark Curran, solmuş ve kurumuş orkideleri yeniden canlandırmanın basit tüyolarını açıkladı. Yapmanız gereken oldukça kolay. Siyah çay poşetini 10 dakika boyunca soğuk suda bekletin. Ardından orkide köklerinizi, çay ve soğuk su dolu kavonoza bırakın. Bu uygulamayı yaparken dikkat edilmesi gereken nokta musluk suyunun kullanılmaması. Uzman isim, siyah çayın orkideler tarafından doğal olarak kullanılan ağaç kabuğu, yapraklar ve yosundan elde edilen tanenlere benzer tanenler içerdiğini belirtti.
Sirke ve Karbonat İle Çiçek Canlandırma
Bir su bardağına avuç dolusu pirinç koyun. Üzerine çay kaşığının ucu kadar karbonat serpin ve yarım çay bardağı beyaz sirke ekleyin. Karışımı iyice karıştırdıktan sonra, elde ettiğiniz sıvıyı bir sprey şişesine aktarın. Solmuş çiçeklerinizin ve yapraklarının üzerine bu karışımı sıkın. Sadece iki gün içerisinde çiçeklerinizdeki farkı göreceksiniz.
Bir diğer yöntemde, bir su kabına sıcak su doldurun. İçine bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı sirke ekleyin, iyice karıştırın. Bu özel karışımı solmuş çiçeklerinizin bulunduğu saksıya dökün. Bu karışımla çiçeklerinizi çoşturacak, eski canlı ve parlak haline geri dönmesine katkı sağlayacaksınız.
SOLMUŞ ÇİÇEKLER NASIL CANLANDIRILIR?
Solmuş çiçekleri canlandırmanın bazı yöntemleri bulunmaktadır. Fakat bu yöntemler tabiki çiçeğin türüne, solma sebebine göre değişkenlik göstermektedir. İşte solmuş çiçekleri canlandırmak için bazı öneriler:
İlk olarak çiçeğinizi uygun bir saksıya veya vazo içerisine koyun.
Toprağının nemli olduğundan emin olun, fakat toprağında su birikmiş olmamasına dikkat edin.
Gerektiğinde suyunu değiştirin.
Sulama miktarını kontrol edin.
Çiçeğinizin ihtiyacına uygun bir yerde bulunduğundan emin olun.
Bazı çiçekler doğrudan güneş ışığını severken bazıları daha az ışık ister.
Bitki besini ekleyerek çiçeğinize ihtiyacı olan mineralleri verip yeniden yeşermesini sağlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta aşırı gübreleme yapmamanız olacaktır.
Bazı bitkiler nemli ortamları sever. Su püskürtmek veya bitkinin etrafına nemli bir ortam oluşturmak bu tür bitkiler için faydalı olabilir.
ÇİÇEK BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Işık:
Işık çiçek bakımında en dikkat edilmesi gereken şeylerden biridir. Bazı bitkiler ışığı severken bazıları daha az ışık sevmektedir. Bitkinizin türüne uygun bir ışık alanı seçmek, sağlıklı gelişimi için kritik öneme sahiptir.
Su:
Çiçeklerinizin sulama ihtiyacı, bitki türüne, toprağın özelliklerine ve mevsime göre değişir. Toprağın tamamen kurumasını beklemek yerine düzenli aralıklarla çiçeğinizi sulamak daha yerinde bir karar olacaktır.
Toprak:
Her bitki için uygun bir toprak seçmek gereklidir. Bitkinizin türüne göre, iyi drenaj sağlayan toprağı tercih etmek suyun birikmesini önler ve köklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Sıcaklık ve Nem:
Bitkinizin ihtiyaçlarına göre uygun sıcaklık ve nem seviyelerini sağlamak önemlidir. Birçok bitki ani sıcaklık değişimlerine karşı hassas olma özelliğine sahiptir.
Gübreleme:
Gübreleme de çiçek bakımında oldukça önemli kurallar arasında yer almaktadır. Çiçeklerinizi aşırı gübrelemekten kaçınmalısınız. Önerilen dozajları aşmamak, çiçek bakımında dikkat edilmesi gereken kurallar arasında yer almaktadır.
Editör : Selda Haberal