Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Sonbahar hastalıklarına dikkat! Uzmanı Doktor İdil Öztürk enfeksiyonlar için yapılabilecekleri açıkladı

Mavi Kadın>Sağlık>Sonbahar hastalıklarına dikkat! Uzmanı Doktor İdil Öztürk enfeksiyonlar için yapılabilecekleri açıkladı

Güneşin etkisinin azalması ve sıcaklığın zaman zaman artıp zaman zaman düşmesiyle sonbahar mevsimlerinde enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artmaktadır. İşte bunlar için Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk, alınabilecek önlemleri ve sonbahar hastalıklarını anlattı.

Sonbahar hastalıklarına dikkat! Uzmanı Doktor İdil Öztürk enfeksiyonlar için yapılabilecekleri açıkladı

Sonbahar mevsimi, solunum yolu enfeksiyonlarına da zemin hazırlarken, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk, sık karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, doktora başvurmanın başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk, "Mevsim değişikliklerinde meydana gelen sıcaklık dalgalanmaları, birçok hastalık gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına da zemin hazırlıyor. Zayıflayan bağışıklık sistemi ve vücut direncinin düşmesi, bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının artışına yol açıyor" dedi.

KALABALIK ALANLAR RİSKLİ

Enfeksiyona yatkınlığı artıran unsurları da açıklayan Öztürk, “Alerjik yapı, burun kemiği eğriliği veya konka büyüklüğü gibi yapısal sorunlar nedeniyle ağızdan nefes almak, sigara kullanımı, düzensiz beslenme gibi faktörler de üst solunum yolu enfeksiyonlarına duyarlılığı artırır. Bu hastalıklar mevsim değişikliklerinde ve kalabalık ortamlarda sıklıkla görülür. Damlacık enfeksiyonu şeklinde meydana gelirler; yani yakın mesafeden konuşma, öpüşme, öksürme sonucu bulaşırlar. Ortamın yeterince havalandırılmaması bulaşma riskini artırır. Ayrıca yüzeylere temas sonrası ellerin yıkanmaması da bulaşma olasılığını yükseltir” şeklinde konuştu.

Sonbahar hastalıklarına dikkat! Uzmanı Doktor İdil Öztürk enfeksiyonlar için yapılabilecekleri açıkladı

EN ÇOK GÖRÜLEN ENFEKSİYONLAR

Erişkinlerde sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarını sıralayan Op. Dr. İdil Öztürk, “Bunlardan ilki soğuk algınlığı, ikincisi ise grip enfeksiyonudur. Ayrıca orta kulak iltihabı da en yaygın rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarındandır” dedi.

Op. Dr. İdil Öztürk, erişkinlerde oldukça fazla rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarını şöyle sıraladı:

"Nezle, çeşitli virüslerin neden olduğu, kişiden kişiye bulaşan ve üst solunum yollarını etkileyen hafif seyredebilen bir hastalıktır. Üşütme veya soğuk algınlığı olarak da adlandırılır. Soğuk hava dönemlerinde daha sık görülür. Sigara içenlerde daha yaygın değildir ama sigara kullananlar daha ağır geçirebilir. Bir birey, yaşamı boyunca yaklaşık 300 kez nezle olabilir. 5 yaş altındaki çocuklar yılda ortalama 8-10 kez üst solunum yolu enfeksiyonu yaşar. Grip ise Influenza virüslerinin yol açtığı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Virüsün üç türü bulunur: Tip A; insanlar, domuzlar ve kümes hayvanlarında hastalığa yol açarken, Tip B yalnızca insanlarda hastalık yapar. Tip C ise insanlarda hafif belirtiler gösterir. Grip genellikle ani başlayan yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ve kas ağrıları, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı ile kendini belli eder. Ateş genellikle 5 gün veya 1 hafta sürer. Tedavide dinlenme önemlidir. Ateş düşürücüler, bol sıvı alımı ve sağlıklı beslenme gereklidir. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotik kullanılmaz ama orta kulak iltihabı, sinüzit veya zatürre gibi ikincil enfeksiyonlar varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir."

Sonbahar hastalıklarına dikkat! Uzmanı Doktor İdil Öztürk enfeksiyonlar için yapılabilecekleri açıkladı

Sözlerine devam eden Doktor İdil Öztürk şunları ekledi;

"Yutak ve bademciklerin ani başlayan enfeksiyonudur. Virüs veya bakteriyel kökenli olabileceği için tedavi yöntemi kaynağa bağlı olarak değişir. Belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu, halsizlik ve kırgınlık, baş, eklem ve kas ağrıları, öksürük ve bazen boyunda lenf bezlerinin şişmesidir. Orta kulak enfeksiyonu çocuklarda daha sık rastlanır ve genellikle nezle, grip gibi enfeksiyonları takiben gelişen ikincil bakteriyel enfeksiyon şeklindedir. En sık 6-18 ay arasındaki çocukları etkiler ve 6 yaşından sonra hastalık sıklığında belirgin bir azalma gözlemlenir. Yüz kemikleri içinde bulunan sinüs adını taşıyan hava boşluklarının iltihabına sinüzit denir. Genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben gelişir. Viral enfeksiyonlardan sonra 7-10 gün içinde iyileşme beklenirken, burun tıkanıklığı ve öksürük artışı olabilir. Büyük çocuklar ve erişkinlerde baş ve yüz ağrıları görülebilir. Antibiyotik tedavisi gerekebilir."

KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Öztürk, bu üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için hijyene ve el yıkamaya dikkat edilmesi, kalabalık ortamlardan kaçınılması, kalabalık alanların düzenli olarak havalandırılması, hasta kişilere mümkünse maske taktırılması ve onlardan uzak durulması, yaşa uygun ve dengeli beslenilmesi, mevsime uygun giyinilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak : mavikadin.com
Editör : Sema Acar
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...