Tek tip beslenme yüzünden görme ve işitme yetisini kaybetti! Diyette dikkat edilmesi gerekenler
Hastaneye başvuran son vakalardan biri, tıp dünyasında kayda geçecek kadar sıra dışıydı. 17 yaşındaki bir gencin sadece patates yemesi sonucu kalıcı görme kaybı yaşaması, büyük bir endişe meydana getirirken uzmanlardan da önemli uyarılar geldi. Sadece patates tüketme şekliniz bir daha görme yetinizi kaybetmenize yol açabilir! İşte ayrıntılar...
17 yaşındaki bir gencin beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ciddi bir görme kaybı yaşadığı, Bristol Göz Hastanesi'nde görev yapan doktorların açıklamalarıyla gündemde yer buldu. Görme kaybının bir yıla yaklaşan bir süre içinde artması, gencin tek tip beslenme alışkanlığından kaynaklandığı ortaya çıktı.
KENDİNİ İYİ HİSSETMEDİĞİNİ SÖYLEDİ
14 yaşında doktora başvuran genç, sürekli halsiz olduğunu ve kendini iyi hissetmediğini ifade etti. Yapılan testlerde demir eksikliği (mikrositer anemi) ve B12 vitamini yetersizliği tespit edilen gence, B12 vitamini takviyesi uygulandı ve beslenme düzenine özen göstermesi konusunda önerilerde bulunuldu.
1 YILDA GÖZÜNÜ KAYBETME NOKTASINA GELDİ
Birkaç yıl sonra, işitme sorunları yaşamaya başlayan gencin görme kaybı da hızla ilerledi ve sonunda kendisine "optik nöropati" teşhisi kondu. Optik nöropati, göz ile beyin arasındaki sinirlerin hasar görmesi sonucunda oluşan ve görme kaybına yol açabilen bir rahatsızlıktır.
Cleveland Clinic'e göre, sinirlerde meydana gelen bu tür bir hasar, sinir sinyallerinin iletilmesinde aksamalara neden olur ve görme problemlerine sebebiyet verir.
TEK TİP BESLENME ALIŞKANLIĞI
Gencin doktoru Dr. Denize Atan'ın aktardığı bilgilere göre, genç neredeyse yalnızca her gün yerel bir balık ve cips dükkanından aldığı patates kızartması, cips, beyaz ekmek ve ara sıra jambonla besleniyordu.
Meyve ve sebze tüketmeyen genç, bazı yiyeceklere karşı bir "doku duyarlılığı" yaşadığını, patates kızartması ve cips gibi gıdalar dışında başka bir şey yiyemediğini ifade etti.
SONUÇLAR VE TAVSİYELER
Bu tekdüze beslenme şekli, vücutta B12, bakır, selenyum ve D vitamini gibi hayati minerallerin azalmasına neden oldu. Dr. Atan, gencin test sonuçlarının yaşına kıyasla oldukça şaşırtıcı olduğunu ifade ederek, bu eksikliklerin vücutta ciddi tahribat meydana getirebileceğini belirtti.
YETERSİZ BESLENME SONUCU ORTAYA ÇIKIYOR
Beslenme eksikliğine bağlı optik nöropati, yetersiz beslenme sonucunda sinirlerin hasar görmesiyle ortaya çıkan bir görme rahatsızlığıdır. Bu durum, gencin kitap okuma, televizyon izleme ve yüzleri tanıma gibi becerilerinde zorluk yaşamasına yol açıyor.
Sadece çevresel görüşü (yan görüş) korunduğundan kendi başına yürüyebiliyor ancak görme yetisini büyük ölçüde kaybetmiş oluyor. Gencin sağlığını iyileştirmek için vitamin takviyeleri ve diyetisyen desteği sağlanırken, doktorlar ailelere çocuklarının beslenme düzenine bir veya iki yeni besin ekleyerek onları dengeli bir beslenme alışkanlığına teşvik etmelerini öneriyor. Dr. Atan, besin takviyelerinden ziyade dengeli ve çeşitli bir diyetin daha faydalı olacağını ifade ediyor.
Editör : Sema Acar