Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Güneş Sistemi'nde çığır açacak keşif! İkinci bir dünya mı?

Mavi Kadın>Yaşam>Güneş Sistemi'nde çığır açacak keşif! İkinci bir dünya mı?

Bilim insanları, Güneş Sistemi'nde Mars ile Jüpiter arasında konumlanan cüce gezegen Ceres'in "yaşanabilir bir ortam" barındırabileceği olasılığını keşfetti.

Güneş Sistemi'nde çığır açacak keşif! İkinci bir dünya mı?

Invers.com'un haberine göre, bilim insanları gerçekleştirdikleri araştırmada, cüce gezegen Ceres'teki bir okyanusta, yaşam için gerekli bazı organik maddelerin oluşmuş olabileceğini tespit etti.

Asteroit kuşağındaki en büyük gök cismi olan cüce gezegen Ceres'te, tuz ve hidrokarbonlar içeren buzlu bir yüzeyin altında tuzlu su okyanusları bulunuyor.

Ceres'te yer alan büyük göktaşı kraterlerinden biri olan "Ernutet" çevresinde yüzlerce kilometrekarelik alifatikler olarak adlandırılan organik kimyasalların yayıldığı bölgeler keşfedildi.

Araştırmada, kraterdeki alifatik bileşenlerin, uzaydaki radyasyon bombardımanının etkisiyle oldukça hızlı bir şekilde yok olması sebebiyle, nispeten yakın bir zamanda yüzeye çıkmış olabileceği ortaya çıktı.

Laboratuvar ortamında Ceres'tekine benzer organik kimyasallar üzerinde deney yapıldı
Araştırmayı İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nde gezegen bilimci olan Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis liderliğindeki bir ekip yürüttü.

Ekip, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 2012'deki "Dawn Görevi"nde elde edilen veriler doğrultusunda laboratuvar ortamında Ceres'teki kimyasallara benzer bir karışım üretti.

"Ernutet Krateri" çevresinde bulunan alifatik organikleri içeren karışım, organik molekülleri parçalayan "uzay aşındırmasını" taklit etmek amacıyla güçlü ultraviyole radyasyon ve hızlı hareket eden iyonlarla (elektrik yüklü atomlar) bombalandı.

Bu sayede, söz konusu organik maddelerin çözünme süresinden Ceres'in yüzeyinde ne kadar süredir bulunduğu tespit edilmeye çalışıldı.

SON 10 MİLYON YIL İÇİNDE OLUŞTU

Deney sonucunda, alifatik bileşiklerin bir miktar koruma sağlayan kil benzeri maddelerle karışmış olsa bile radyasyona dayanıklı olmadığı belirlendi.

Araştırma, Ernutet Krateri çevresindeki bu tür hidrokarbonların bölgeye yaklaşık 10 milyon yıl içinde gelmiş olabileceğini gösterdi.

Gerçekleştirilen simülasyonların çoğu, organik moleküllerin kuyruklu yıldızlar veya daha küçük asteroitler tarafından taşınmadığını, muhtemelen Ceres'in derinliklerinde oluştuğunu öne sürdüğünden, Ceres jeolojisinin, organikleri oldukça yakın bir geçmişte ürettiği çıkarımı yapıldı.

 

Güneş Sistemi'nde çığır açacak keşif! İkinci bir dünya mı?

"YAŞANABİLİR" ALAN OLABİLİR

De Sanctis ve ekibi araştırmada, "Ernutet Krateri'nde bulunan organik bileşikler, Ceres'in derin okyanusunun en az birkaç yüz milyon yıl süren ömrü boyunca evrimleşmiş olabilir." ifadesini kullandı.

Kraterin yüzeyinde bulunan organik bileşiklerin, Ernutet Krateri'ndeki çatlaklardan sızarak veya küçük meteor çarpmaları ve toprak kaymaları gibi etkenlerle yüzeye çıkmış olabileceği vurgulandı.

Ekip, Ceres'in ve özellikle de Ernutet Krateri'nin çevresindeki alanın, olası "yaşam barındıran" veya "yaşamı destekleyebilecek ortam" araştırmaları için adaylardan biri olduğuna işaret etti.

 

Güneş Sistemi'nde çığır açacak keşif! İkinci bir dünya mı?

Araştırma, Science Advances dergisinde yayımlandı.

Kaynak : mavikadin.com, AA
Editör : Elif Demirtaş Bilir
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...