Ne Sinop, ne de Kayseri: Moğal mantısı lezzetiyle baş döndürüyor
Kayseri ve Sinop mantılarını unutun. Bu kez Moğolistan’dan gelen şahane bir tarifle karşınızdayız. Hem adıyla hem tadıyla, hem de pişirme tekniğiyle fark yaratan Moğal mantısı sizlere farklı bir kültürel deneyim katacak. Peki Moğol mantısı nasıl yapılır? İşte tarifi…
Mantı deyince hepimizin aklına Kayseri ya da Sinap geliyor; ancak bu kez bambaşka bir coğrafyaya, Moğolistan’a yolculuk yapıyoruz. Asya mutfağının zengin kültürel miraslarından biri olan Buuz’u denemeyen kalmasın. Moğol mantısı olarak bilinen bu enfes lezzet size parmaklarınızı yedirecek. Peki Moğal mantısı nasıl yapılır? İşte malzeme listesi ve hazırlanışı ile karşınızda Moğal mantısı…
MOĞOL MANTISI: BUUZ TARİFİ:
Türk mutfağında mantı denilince aklınıza Kayseri ya da Sinop mantısı gelir. Bambaşka bir lezzetle tanışmaya hazır olun. Hem adıyla hem tadıyla sofralarınıza şenlik getirecek bu enfes tarifi mutlaka denemelisiniz. İçerisine konulan farklı baharatlarla damaklarınıza şölen yaşatacak bu tarifin nasıl yapıldığına gelin birlikte bakalım.
Malzemeler
500 gr kıyma (tercihen kuzu veya dana)
1 büyük soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı soya sosu
2 su bardağı un
1 su bardağı su (hamur için)
Hazırlanışı
Hamurun Hazırlanışı
İlk olarak geniş bir kaba unu koyarak işe başlayın. Ardından yavaş yavaş suyu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar hamurunuzu yoğurun.
Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün. 15 dakika kadar bekleyin.
İç Harcın Hazırlanışı
Başka bir kapta ezilmiş sarımsağı, karabiberi, kimyonu, tuzu ve soya sosunu, soğanı ve kıymayı ekleyin. Baharatları ve malzemeleri eşit miktarda dağıtmaya özen gösterin.
Mantıların Hazırlanışı
Dinlenmiş hamuru küçük parçalara ayırın ve her bir parçayı ince daireler haline getirin. Hazırladığınız dairelerin ortasına bir kaşık dolusu iç harç koyun ve hamurun kenarlarını yukarı doğru toplayarak klasik mantı şeklini verin.
Pişirme
Mantıları buharda pişirme aparatına yerleştirin. 15-20 dakika buharda pişirmeniz yeterli olacaktır. Piştiğini kontrol etmek için bir tanesini açmayı deneyebilirsiniz. Hamur yumuşak olmalı ve iç harç tamamen pişmiş olmalıdır.
Servis
Sıcak sıcak servis yapmanız önem taşıyor. Yanında soya sosu ya da sirke ile servis edebilirsiniz. Lezzetli bir akşam yeöeği için harika bir öneri olacak. Şimdiden afiyetler olsun.
Editör : Selda Haberal