Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

3 yaşındaki çocukların yüzde 30'unda görülüyor! Gece alt ıslatma sorunu kaç yaşa kadar normal olur?

Mavi Kadın>Anne çocuk>3 yaşındaki çocukların yüzde 30'unda görülüyor! Gece alt ıslatma sorunu kaç yaşa kadar normal olur?

Gece alt ıslatma sorunu tuvalet alışkanlığını kazanmış çocuklarda belli bir yaşa kadar sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. 3 yaşındaki çocukların yüzde 30'unda görülen bu durumda anne ve babaların çocuklarına karşı anlayışlı davranmaları gerekiyor. Gece alt ıslatma sorunu kaç yaşa kadar normal olur? sorusuna cevap arıyorsanız haberimizi okumaya devam edebilirsiniz. 

3 yaşındaki çocukların yüzde 30'unda görülüyor! Gece alt ıslatma sorunu kaç yaşa kadar normal olur?

Alt ıstlanma sorununu yaşayan çocuk için uykudan uyanmak zor gelir. Anne baba için de bu durum zamanla hayat kalitesini düşüren bir soruna dönüşür. Pek çok ebevyn bu durumdan dolayı tükenmiş halde doktora başvurur. Fakat unutulmaması gereken şudur ki çocuğunuz bunu bilerek yapmıyor. Bu durum yaşandığında çocuğa mutlaka sabırlı davranmamız gerekiyor. Anne babanın sergileyeceği davranış çocuğun da motivasyonunu yükseltecek ve tedavi başarısında artışı sağlayacaktır. 

GECE ALT ISLATMA PROBLEMİ HANGİ YAŞTA ÇÖZÜLÜR?

Çocuk Ürolojisi Uzmanı Profesör Doktor Berk Burgu  gece alt ıslatma sorunu ile ilgili bilgiler verdi. Çocuklarda gece alt ıslatma sorunu 5 yaştan sonrda çocuğun uykuda yatağı ıslatması olarak bilinir.  Sık sık karşılaşılan bu durum aslında gelişimin bir parçasıdır. 

5 yaştan sonra devam etmesi halinde bir sorun olarak algılanması gereken bu durum 3 yaşındaki çocukların yüzde 30'unda görülürken, 6 yaşındaki çocuklarda yüzde 10'a, 12 yaşındaki çocuklarda yüzde 3'e geriler.

Kabaca her yaşla yüzde 15'lik bir kaybolma durumu söz konusu olur. Altını ıslatan 100 çocuktan birinin ergenlik durumunda da bu sorunu yaşamaya devam ettiği görülüyor. Özellikle aile hikayesi olan, yani ailenin başka bireylerini de etkileyen bu durum erkeklerde daha fazla görülür.

GECE ALT ISLATMA SORUNU KAÇ YAŞA KADAR NORMAL OLUR?

Tuvalet eğitiminin yaşı toplumdan topluma göre değişse de aslında 12 ay ile 4 yaş arasında gerçekleşir. Kız çocuklarına kıyasla erkek çocuklarında bu eğitim daha geç olabilir. 

2 yaşına gelmiş çocuklar gündüz kuru kalmayı başarırken 3 yaşında da her 10 çocuktan dokusu eğitimde başarılı olmuştur. 

Tuvalet eğitimine başlamak için genellikle çocuğun işaretlerine bakmak yeterli olacaktır. Çünkü her çocuğun gelişimi farklı seyreder...

Kirli bezinden rahatsız olan çocuğun gündüzleri en az iki saat bezini kuru tuttuğu periyodların olması çocuğun eğitime hazır olduğunun göstergesi olabilir. 

Gece kuruluğunun oluşması ise sıklıkla 3-5 yaş arasında tamamlanır. Gece alt ıslatma probleminin 5 yaştan sonra devam etmesi gece alt ıslatma sorunu olarak kabul edilir. 

3 yaşındaki çocukların yüzde 30'unda görülüyor! Gece alt ıslatma sorunu kaç yaşa kadar normal olur?


12 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN NEDEN ALTINI ISLATMASI?

Eğer bir çocuk 12 yaşından sonra alt ıslatmaya devam ediyorsa ciddi bir sağlık sorunu var demektir.

Gündüz veya gece alt ıslatma sorunu olan çocukta böbrek yetmezliği, idrar yolu iltihapları, hormonal bozukluklar, şeker hastalığı, mesane çalışması ,sinir sistemi hastalıkları gibi sorunların belirtisi olabilir. 

7 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN ALTINI ISLATMASI NORMAL Mİ?

Bütün çocukların alt ıslatma sorunu olabilir. 5 yaş üzeri çocuklarda sıklıkla görülen alt ıslatma sorunu genetik bir nedenden kaynaklanabilir. 

3 ayda haftada 2 kereden fazla ıslatma sorunu varsa bir günde 7'den fazla idrara çıkıyorsa, tuvalete koşarak gidiyorsa çocuğun tedavi olması gerekebilir.  

GECE ALTINA İŞEYEN ÇOCUĞA NE YAPMALI? TEDAVİSİ VAR MI?

Gece alt ıslatma sorununun tedavisi 3-6 ay devam eder. 

Bu süreçte ebeveynlerin ve çocuğun da motivasyonunun korunması çok önemlidir. Tedavinin kesilmesi hastaya özel doz azaltma protokollerine göre yapılırsa problemin tekrarlama olasılığı azalabilir. 

Tedaviden başarı sağlanması için en az 3 ay süreyle düzenli devamı gerekir. 

Alarm tedavisi: Çocuğun uyanma sorunu varsa bu yöntem etkilidir. Çocuk idrar damlattığı zaman alarm çalar ve çocuk uyanır. Başarı oranı yüzde 65 -75 arasındadır. Bu tedavi yöntemi en az 6-8 hafta uygulanmalıdır. 

İlaç tedavisi: Alt ıslatma sorununun tedavisinde trisiklik antidepresanlar, desmopresin, antikolinerjik ilaçlar kullanılır. idrar miktarını azaltan ilaç olarak desmopresin kullanılır. 

Tablet halde veya sprey olarak verilir. Bu ilaç çocuğa uyumadan önce verilir. 

Psikoterapi: Bu sorun psikolojij sorunlardan kaynaklanıyorsa ya da kendisi psikolojik ve sosyal sorunlara neden olmuşsa psikoterapi faydalı olabilir.

 

Kaynak : livhospital.com, berkburgu.com, memorial.com.tr, medicalpark.com.tr
Editör : Ezgi Sezer
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...