Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Nöropsikolojik testler demansların teşhisinde avantaj sağlıyor

Mavi Kadın>Sağlık>Nöropsikolojik testler demansların teşhisinde avantaj sağlıyor

Nöropsikolojik testler sayesinde demansların erken teşhis edilmesi kolaylaşıyor. Medipol Üniversite Hastanesi'nden Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu beynin nasıl işlediğini inceleyen nöropsikolojik testlerin önemine dikkat çekiyor. 

Nöropsikolojik testler demansların teşhisinde avantaj sağlıyor

Medipol Üniversite Hastanesi'nden Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu nöropsikolojik değerlendirmenin beyin sağlığı ve işlevselliğinin ayrıntılı şekilde incelenmesine olanak sağladığını açıkladı. 

Zihinsel becerileri etkileyen hastalıkların temelinde tanı konma sürecinin erkenden yapılması bu hastalıklarda büyük öneme sahip. 
Parkinson, inme, alzheimer, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklarda bilişsel bozuklukların tanı ve tedavi süreci olumlu şekilde etkileniyor. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, bireylerin bilişsel risklerinin belirlenmesi ve hastalıkta doğru tanının konulmasına ve doğru tedavi stratejilerinin belirlenmesinde nöropsikolojik testlerin önemli olduğunu vurguladı. 

Nöropsikolojik testler demansların teşhisinde avantaj sağlıyor

ALZHEIMER’DA ERKEN TEŞHİS SAĞLIYOR

Nöropsikolojik testlerin bireyin bellek, düşünme ve diğer bilişsel işlevlerindeki değişiklikleri doğru şekilde değerlendirmeyi sağladığını söyleyen Prof. Dr. Hanoğlu, "Daha hafif bilişsel bozukluk döneminde yani klinik demansın ortaya çıkmasından önce başlamış olan bilişsel kaybın tanınmasını ve hangi tür demansa doğru ilerleyebileceğini anlayabilmemizi sağlıyor. Alzheimer hastalığı gibi ilerleyici demansların erken teşhisi ve farklı demans türlerinin bilişsel belirtilerinin doğru yorumlanması da bu testler sayesinde mümkün oluyor" şeklinde konuştu.

TESTLER ÖZELLEŞMİŞ TEST BATARYALARI HALİNDE UYGULANIR

Bu testlerin beyin tarafından kontrol edilen bilişsel işlevleri değerlendirdiğini ifade eden Hanoğlu şunları söyledi: 

"Bellek, görsel-uzamsal beceriler, dikkat, dil gibi alanlarda yapılan bu testler; bireyin yaşına, eğitim düzeyine ve değerlendirmenin amacına göre farklılık gösterir. Bu sayede alzheimer, parkinson, inme, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıkların özellikleri çerçevesinde oluşturulan özelleşmiş test bataryaları halinde uygulanır."

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Editör : Ezgi Sezer
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...